Planirate da OSTAVITE CIGARETE? BESPLATNO pregledajte pluća i DONESITE VAŽNU ODLUKU!

Doktor
Freedigitalphotos.net/stockimages

Kampanja za odvikavanje od pušenja ''Ugasi.je'', povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima, zajedno sa doktorima specijalistima Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu organizuje niz besplatnih pregleda u domovima zdravlja u Beogradu, kao i edukaciju i preglede za studente.

  

Spirometrijski pregledi i tumačenje nalaza će biti organizovani u  periodu od 23. do 25. januara u domovima zdravlja ”Zvezdara”, ”Stari grad” i ” Zemun”. Edukacija i pregledi studenata biće realizovani u maloj sali Doma kulture ”Studentski grad” 31. januara. Spirometrija je najznačajniji test za ispitivanje disajne funkcije, odnosno metoda kojom se određuje sposobnost ventilacije pluća. Ona predstavlja osnovni test na osnovu kojeg se pacijent upućuje na dalja ispitivanja radi utvrđivanja tipa funkcionalnog oštećenja ili normalnosti disajne funkcije.

 

Problemi sa plućima često se dovode u vezu sa dugogodišnjom upotrebom duvana. U Srbiji su svaki treći muškarac i svaka četvrta žena pušači. U duvanu se nalazi 7.500 štetnih hemijskih supstavnci i jedinjenja od kojih je 80 kancerogeno. Brojna istraživanja ukazala su da je duvan jedan od glavnih uzročnika kardiovaskularnih oboljenja, koja zauzimaju prvo mesto po broju smrtnosti u Srbiji, pušenje se sve više dovodi u vezu i sa oboljevanjem od raka pluća, čija je stopa smrtnosti u porastu.