Plašite se da vaše dete ima problem sa narkoticima? Evo kako da rešite problem

Bilo da sumnjate da vam dete puši, pije ili u najgorem slučaju konzumira narkotike: sve je proverljivo i za sve postoji jednostavno rešenje, samo ako pristupite problemu na pravi način.

Deca čiji su roditelji strogi, skloniji su buntovnom ponašanju. Oni koji uživaju u ljubavi i nežnosti, takođe su skloni konzumiranju narkotika i alkohola. Roditelji koji najviše „raspuste” svoju decu, najmanje su skloni bolestima zavisnosti. Ipak, nije rešenje da decu prepustite same sebi.

Roditelji veruju da ukoliko budu strogi, deca će biti baš onakva kakvim ih oni žele. To je pogrešno! Najnovija istraživanja pokazala su upravo suprotno: deca ne podnose stroga pravila i modele ponašanja!

Sva ta deca, koja su kod kuće prinuđena na strogoću i striktno poštovanje pravila, jedva čekaju da izađu napolje i daju sebi oduška. Samim tim – povećava se rizik od konzumiranja nedozvoljenih supstanci, alkohola i sličnog.

Sa druge strane, deca nežnih roditelja, popustljivih i punih ljubavi, takođe se često opredeljuju za konzumaciju kanabisa i cigareta, poše Dejli Mejl.

Dakle, nije dobra ni potpuna kontrola, ali ni previše opuštanja! Kao roditelj ste dužni da napravite balans između onoga što sme i onoga što ne sme. Dobar roditelj mora da zna da postavi granice baš tamo gde im je mesto.

Sa decom treba izgraditi prijateljski odnos, ali u isto vreme i odnos pun poštovanja i poverenja. To nije nimalo lako, posebno u današnje vreme, ali to je breme koje roditelji moraju da ponesu, uzdignute glave.