PLAŠITE SE OPAKOG VIRUSA? Grip može biti fatalan samo u ovim situacijama

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvestili su da je prošle godine od gripa umrlo 80.000 ljudi. Iako nekada može izgledati bezopasno, pandemija gripa koja se desila u periodu od 1918. do 1919. godine bila je najgora zabeležena i ubila je blizu 20 miliona ljudi na svetu.

grip
pixabay.com

Grip je zarazna respiratorna bolest koju uzrokuju influenca virusi. Postoje tri vrste ovih virusa. Tip A koji je najopasniji i napada mnoge sisare i ptice i uzrokuje većinu bolesti, tip B napada ljude i ptice te uzrokuje epidemije i tip C koji utiče samo na ljude i ne uzrokuje epidemije.

Simptomi gripe

Nekada može biti teško odrediti imate li grip ili ste samo prehlađeni. Nakon što virus gripa zarazi čoveka prvi simptomi su grlobolja, suvi kašalj, začepljen nos, groznica sa temperaturom i preko 39 °C, bol u mišićima i zglobovima, glavobolja, gubitak apetita i slabost tela.

Ukoliko sumnjate da imate grip vrlo je važno posetiti lekara koji vam može propisati odgovarajući terapiju.

Stomačni grip

Stomačni grip poznata je još i kao gastroenteritis uzrokovan rotavirusom i norovirusom.

– Glavni simptomi gastroenteritisa su proliv i povraćanje. Možda ćete imati bolove u stomaku, grčeve, povišenu telesnu temperaturu, mučninu i glavobolju – objašnjava internista i gastroenterološkinja Niket Sonpal.

Sekundarna infekcija

Virus gripa može postati smrtonosan kada izazove upalu pluća. Glavno obeležje bakterijske upale pluća posle gripa je pojava temperature dva-tri dana nakon poboljšanja stanja. Upala zahvata plućne alveole, a kašalj je obilan i produktivan.

Teško disanje

Trenutak kada teško dišete i ne možete duboko udahnuti vazduh znakovi su da imate grip.

– Ovo je više od začepljenog nosa zbog kojeg teško dišete. I to je upravo jedan od prvih simtpoma infekcije kao što je upala pluća koja vam ne dozvoljava da duboko udahnete – rekla je Sonpal.

Bol u prsima

Ako osećate bol u grudima morate odmah posetiti lekara. To može biti znak infekcije kao što je miokarditis (upala srca) ili perikarditis (upala vrećice oko srca). Ako patite od srčanog problema kao što je kongestivno zatajenje srca, infekcija koja je posledica gripa može pogoršati vaše zdravstveno stanje.

Iznenadna vrtoglavica

Iako se zbog visoke temperature možete osećati pomalo dezorijentirano, vrtoglavica može biti znak infekcije. Važno je da primetite ove simptome i odmah posetite svog lekara.

Konstantno povraćanje

Jedan od simptoma koji dolaze s gastroenteritisom je povraćanje koje bi trebalo trajati samo dan ili dva. Ako je prošlo više od dva dana i povraćate krv, imate visoku temperaturu i ne možete zadržati tečnost duže od jednog dana, morate posetiti lekara.

Imate prekomernu težinu

Osobe koje su gojazne ili spadaju u grupu starijih (iznad 65 godina) imaju slabiji imunološki sistem, a samim tim i neotporniji su na viruse. Zbog toga ove osobe moraju posebno da se paze sekundarne infekcije.

Zdravstveno stanje

– Ako ste trudni ili imate hroničnu bolest pluća kao što su astma, upala pluća, bronhitis i cistična fibroza, podložniji ste komplikacijama gripa – kaže dr. Sonpal.

Grip kod dece

Deca mlađa od pet godina, a posebno deca mlađa od dve godine, pod velikim su rizikom od komplikacija. Ako primetite da vaše dete ima problema sa disanjem, ima promene u tonu kože, izuzetno je razdražljivo, ima groznicu sa osipom, izbegava tečnost ili ima simptome gripa koji se pogoršavaju, odmah nazovite svog lekara.