REVOLUCIJA U OBLIKOVANJU TELA: Žene VADE MAST iz jednog dela i ubrizgavaju u drugi, a EVO KAKVI SU EFEKTI

Violeta Skorobać Ašanin
Privatna arhiva

Kada razmišljamo o tome da eventualno popunimo (povećamo) neki deo tela, na prvu pomisao tu je hijaluron. Međutim, uz sve pozitivne strane ovo je ipak privremeno rešenje. Danas, nakon brojnih istraživanja, kao jedini stalni materijal koji nema apsolutno nikakvih negativnih efekta na naše telo, a koji je pri tom stalan, jeste naša sopstvena mast.

 

Tehnika koja je definitivno napravila revoluciju u oblikovanju tela je transfer masti iz jednog regiona u drugi.  Uz pomoć ove procedure moguće je učvrstiti/povećati grudi, preoblikovati zadnjicu, popuniti bore i usne.

O ovoj temi razgovarali smo sa dr Violetom Skorobać Ašanin iz bolnice Diona i zamolili je da nam objasni kako se izvodi ovaj postupak i koji procenat masti je održiv.

Transfer masti smatra se za ne samo reparatovnu već i regenerativnu tehniku, jer se u samoj masti nalaze masne ćelije između kojih je stromalna vaskularna frakcija koja  zapravo sadrži matične ćelije, kao i pericite i broijne limfocite, kao i druge ćelije koje imaju regenerativnu sposobnost samog tkiva. Izdavajanje tih ćelija iz stromalne vaskularne frakcije izdvajaju se zapravo matične ćelije i na taj način ubacivanjem u određene delove tela stimuliše se njihova regeneracija, a na taj način se aktiviraju pojedini faktori rasta koji utiču na samu regenraciju tkiva – objašnjava naša sagovornica.

Ova tehnika je znatno napredovala sa povećanjem istraživanja koja su rađena u međuvremenu upravo iz razloga da bi se obezbedio veći  procenat preživljavanja masti.

– Prebacivanje samoćelijskih struktura ne znači ništa jer dolazi do pucanja same masne ćelije i samo njeno preživljavanje u prvih nekoliko dana bi trebalo da bude obezbeđeno iz lokalnog tkiva na taj način da ćelija održi u životu. Faktički stepen preživljavanja masti zavisi od tehnike koja se koristi, ali šta želimo da postignemo. Ako hoćemo da se masna ćelija samo prebaci i da volumen određenom delu tela (grudi, usne, zadnjica) onda se menja način uzimanja te masti, ali i same pripreme i impliciranja. Ukoliko želimo da obezbedimo regenreaciju, onda se tehnika razlikuje – ističe dr Violeta Skorobać Ašanin.

Prema njenim rečima, danas smo na vrlo visokom nivou što se tiče same masti.

– Poslednjih 15 godina se bavim masnom ćeijom u plastičnoj regenerativnoj hirurgiji, o tome je uostalom i moj doktorat i mogu da kažem da sam došla do toga da je procenat preživljavanja masnog tkiva 80%, a što do sada nije zabeleženo u literature kao da je česta pojava – dodaje ona.

 

Priprema masti zajedno sa čitavom procedurom traje jedan od tri sata, u zavisnosti od površine tela koja su popunjava. Mast se može čuvati s tim što kvalitet drastično opada, a po istraživanju, stepen fibrocita izumiranja same masne ćelije je sa šest meseci kompletna, dok je sa mesec dana je još uvek histološki dobra sa jako malo fibrofocita i može se koristiti.

Ova tehnika se kod nas, izuzetno uspešno radi od 2003. godine i zaista je sjajno prihvaćena, a jako dobre rezultate imamo i u samom popunjavanju pojedinih delova tela kao što su zadnjica, potkolenica, grudi ali i u aspektu podmlađivanja lica, rezultati su zaista impresivni – kaže sagovornica Dnevno.rs.

Trebalo bi imati u vidu da popunjavanjem mašću lice, pogotovo usne, postaju znatno svetlije. Ten je bleđi, dobija dosta bolju boju i čak nestaje pigmentacija po koži. No, ovo ipak ne treba uzeti kao pravilo jer je individualno od slučaja do slučaja.

Priča o “čarobnoj masnoj ćeliji” još uvek je procesu sagledavanja i posmatranja. Daleko od toga da je u pitanju eksperimentalni proces, ali se jednostavno posmatra njeno individualno dejstvo na pacijente.

– Otoci nestaju dosta kasnije upravo zbog te inflamatorne, zapaljinske reakcije i zbog velikog ćelijskog potencijala, ali zato ima dugotrajan i kvalitetan efekat. Zapravo, to je jedini prirodni stalni materijal i nema negativnog efekta, što je savršeno – zaključuje doktorka Skorobać Ašanin.loading...