Po jutru se dan poznaje: Šest loših navika zbog kojih osećate umor

Posle dobrog sna, važno je i kako započinjete novi dan - od toga će zavisiti nivo energije u telu, dobro raspoloženje, produktivnost. Zato, uvedite neke nove jutarnje rituale.

jutro
pixabay.com

1. Uzimate mobilni čim otvorite oči

Loša navika je ujutro ostati još 20 minuta u krevetu sa mobilnim u rukama.

– Krevet služi prvenstveno za spavanje. Ako ostanete u krevetu, tada se u vama stvara osećaj kao da je vrijeme za spavanje, a ne za početak dana – objašnjava dr. Raj Dasgupta sa Američke akademije za medicinu spavanja.

Nije dobro niti ostati u krevetu i dremati “još samo 10 minuta” jer se tih 10 minuta može pretvoriti u sat vremena spavanja i buđenja usred REM faze. Posle buđenja iz dubokog sna bićete više umorni tokom dana nego da ste ustali nakon što ste se prvi put probudili.

2. Ne popijete nešto ujutro

Dok spavate, vaše telo troši tečnost koju ste popili tokom dana, što znači, ako spavate idealan broj sati, da ste 8 sati u kontinuitetu bez vode. Kada telo nije hidrirano kako treba, nivo energije se smanjuje.

Istraživanje Laboratorija ljudskog rada na Univerzitetu Konektikat u SAD-u pokazuje da čak i blaga dehidracija rezultira umorom i razdražljivošću. Zato, posle buđenja svakako popijte nešto – čašu vode, čaj, kafu…

3. Ne tuširate se ujutro već pre spavanja

Dr. Dasgupta kaže da nije najbolja ideja, iako se veruje suprotno, tuširati se vrućom vodom pre spavanja.

– Kada utonete u duboki san, temperatura vašeg tela se spušta. Tuširanje vrućom vodom uveče je nešto kao vežbanje – nije dobra ideja jer povećava temperaturu tela pa je potrebno više vremena da se ono ohladi i da utonete u san – pojasnio je Dr. Dasgupta.

Dodao je da je bolja ideja istuširati se ujutro i tako se bolje razbuditi. Neke studije pokazuju da tuširanje prohladnom vodom može poboljšati raspoloženje kod ljudi sklonih depresiji, a plivanje u hladnoj vodi smanjuje osećaj umora.

4. Ne vežbate nakon buđenja

Jutarnja aktivnost učiniće da se osećate prepunim energije tokom celog dana i zato se isplati ustati ranije pa vežbati, prošetati, trčati… Prema stručnjacima klinike Majo, vežbanje preplavljuje vaše telo endorfinom – hormonom sreće koji nas čini pomalo euforičnim, dok u isto vreme donosi više kiseonika i hranjivih materija u tkivo.

Dodatni kiseonik u telu znači da će srce i pluća raditi bolje i davati vam više energije u danu. Ne mora to biti sat vremena vežbanja ili trčanja, dovoljno je 10-ak minuta, recimo brze šetnje po kraju ili dobrog istezanja.

5. Ne izlazite na sveži vazduh

Istraživanja pokazuju da su ljudi, koji imaju manji nivo vitamina D, skloniji sindromu hroničnog umora. Između ostalog, taj vitamin proizvodi se u telu ako je izloženo suncu i zato je izuzetno bitno boraviti napolje što više. Osim toga, sunčeva svetlost smanjuje nivo melatonina (odgovornog za dobro spavanje) u telu i razbuđuje vas.

Kada se nedostatak vitamin D ispravi, nivo energije u telu raste. Stručnjaci kažu da pomažu i dodaci ishrani sa spomenutim vitaminom.

6. Slušate pogrešnu muziku

Istraživači kažu da je muzika sa između 120 i 145 bitova u minutu najbolja za razbuđivanje. Motivisaće vas da brže izađete iz kreveta, brže vežbate, budete produktivniji…