POBEDITE LETNJU NESANICU: Saveti stručnjaka za lakše spavanje po velikim vrućinama

Velike vrućine teško nam padaju tokom dana, ali i noću - često poremete naš san i zateknemo sebe kako se uzaludno prevrćemo po krevetu pokušavajući da zaspimo uprkos toploti.

spavanje
Pixabay.com

Nemački stručnjak za probleme spavanja Hans-Gunter Vis ističe da ipak postoji nekoliko načina na koji čovek može da pomogne sebi tokom vrelih noći, posebno u uslovima kada nema klima uređaj u spavaćoj sobi ili jednostavno ne želi da ga pali.

Njegov savet je da je potrebno popiti nešto toplo, iako to zvuči paradoksalno.

– Ako popijete nešto toplo pre odlaska u krevet, manje je verovatno da ćete se znojiti- ističe on i dodaje da će i tuširanje toplom vodom pomoći – otvara pore na koži i daje osećaj svežine.

Ovaj Nemac dodaje i da nikako ne treba piti alkohol pre spavanja jer podstiče noćno znojenje i širi krvni sudove, a napominje i da su tablete za spavanje strogo zabranjene jer bi moglo da dođe do zavisnosti.

Vis je dao još jedan praktičan savet: ako u spavaćoj ili dnevnoj sobi imate pod sa pločicama – poprskajte malo vode po njima tik pred ulazak u krevet, to će rashladiti prostoriju, samo pazite da se ne okliznete!