POBORNIK STE SIROVE ISHRANE? Morate da znate da su ove vrste povrća zdravije KUVANE nego sveže!

Povrće
pixabay.com

Sirovo je zdravije - važi za većinu vrsta voća i povrća, ali ne za sve.

 

Neke vrste povrća su zdravije kada se jedu kuvane, jer se kuvanjem razbija njihova jaka ćelijska struktura, tako da organizam lakše može da apsorbuje vredne sastojke koje čuvaju.

Spanać 

Organizam lakše apsorbuje kalcijum, gvožđe, magnezijum, lutein i antioksidanse poput beta karotena koje ovo povrće sadrži. Na primer, količina kalcijuma se utrostruči kuvanjem spanaća. 

Kelj

Kuvani kelj (misli se na zdrave načine kuvanja, na primer na pari ili na kratko kuvanje u malo vode) zdraviji je od sirovog kelja, ali je zato sirovi kelj zdraviji od kelja prženog u dubokom ulju. Takođe, kuvanje kelja povećava nivo vitamina A i K i sadržaj vlakana.

Pečurke 

Termička obrada pečurki ne samo da je zdravija nego je i bezbednija. Postoji nekoliko vrsta pečurki koje jedino smeju da se jedu kuvane, a čak i one koje smeju da se jedu sirove, teško se vare u tom stanju. Pečurke imaju veoma jaku ćelijsku strukturu, pa kuvanje pomaže da se usvoje hranljivi sastojci koji su skriveni u njima, čini ih lakše svarljivim i ubija toksine koje mogu da sadrže.

Paradajz

Kuvanjem se povećava nivo likopena koji dospeva u organizam. Iz sirovog paradajza u organizam dospeva svega 4 odsto ovog antioksidansa koji istraživanja dovode u vezu sa nižim rizikom od srčanih bolesti i kancera.

Šargarepa

Beta karoten, antioksidans iz šargarepe koji organizam pretvara u vitamin A, pomaže da bolje vidimo. Sirova šargarepa je nekad teška za varenje, dok je kuvana ne samo lakša za varenje, već joj je i nutritivna vrednost veća.