POČELI STE RANO DA SEDITE? Evo šta su MOGUĆI UZROCI!

seda kosa
Pixaby.com

Sedu kosu ne uzrokuju samo genetske karakteristike.

 

Svima je jasno da će jednom, kad-tad, početi da nam rastu sede vlasi. Većina ljudi prve beličaste dlake primeti u trideetim godinama, ali kada ćete u potpunosti osedeti zavisi od vaše porodične istorije, ali i etničke pripadnosti – belci sede pre Afroamerikanaca.

Ako viđate sede već u dvadesetim godinama to nije ništa neobično – naročito ako su vam, na primer, i roditelji rano osedeli. Međutim, ukoliko počnete da sedite pre bilo koga u familiji, moguće je da je reč o nekim od faktora životne sredine i načina života.

Pod stresom ste

Stručnjaci često debatuju o tome da li postoji povezanost između stresa i sede kose i ispostavlja se da to i nije tako “šuplja” priča. Primera radi, 2013. godine studija Njujorškog univerziteta otkrila je da stres može da prouzrokuje pražnjenje matičnih ćelija iz baze folikula dlake kod miševa.

Ako vam treba manje profesionalni dokaz – samo pogledajte fotografije svetskih političara pre i posle predsedničkih mandata. laughing

Problematično zdravstveno stanje

U retkim slučajevima preuranjeno sedenje kose može biti prouzrokovano zdravstvenim problemima poput oboljenja tiroidne žlezde ili hipofize. Autoimune bolesti koje napadaju kožu i kosu, poput alopecije ili vitiliga, takođe mogu iznedriti sede vlasi.

Imate manjak vitamina

Ukoliko patite od manjka vitamina B12 (kliknite OVDE da pročitate kako da na prirodan način povećate nivo ovog vitamina), moguće je da ćete ranije osedeti. Takođe, ukoliko ste vegetarijanac ili vegan, konzumirate kontraceptivne pilule ili patite od Kronove bolesti – vrlo je verovatno da ćete ranije početi da primećujete srebrne vlasi.

Pušači ranije sede

Doktori tvrde da je pušenje nešto najgore što možete uraditi za svoju kožu i kosu. Istraživanje je pokazalo da postoji jaka veza između pušenja cigareta i pojave sedih pre 30. godine. Ako pažljivo pogledate pušače, primetićete im bore. Ne možete da primetite bore na njihovom skalpu, ali one i dalje utiču na folikul dlake.loading...