Podignite svoj imunitet do maksimuma uz pomoć ove biljke

Čičoka
Wikipedia

Lekari je preporučuju, sirovu ili kuvanu, u svakodnevnoj ishrani i to u neograničenim količinima

 

Kasna jesen predstavlja sezonu čičoke, divljeg krompira ili jerusalimske artičoke. Lekari je preporučuju, sirovu ili kuvanu, u svakodnevnoj ishrani i to u neograničenim količinima, jer je veoma zdrava. Posebno se savetuje dijabetičarima, pošto sadrži oligo-fruktozni inulin – rastvorljivi polisaharid oslobođen od skroba, koji neguje dobre bakterije, održava imuni sistem u funkcionalnom stanju i sprečava nastanak infekcija.

Čičoka je bogata vitaminima A, C i E, koji zajedno sa flavonoidima kao što je karoten blokiraju slobodne radikale i tako štite od upala i prehlada. Zbog visokog sadržaja kalijuma, melem je za čvrste kosti, a zanimljivo je da je jedna od najbogatijih riznica gvožđa. Značajan je izvor i folne kiseline koja je zadužena za produkciju crvenih krvnih zrnaca. Čuva srce, ulepšava kožu i kosu, a kako sadrži malo kalorija, preporučuje se i osobama koje žele da smršaju.