Pogledajte mu u zube i znaćete da li ima problem s EREKCIJOM!

Mislite da se problemi s potencijom mogu videti samo u krevetu? Varate se. Dovoljno je da muškarcu pogledate u zube. Saznajte o čemu je reč!

Da li ste znali da postoji veza između bolesti zuba i desni i erektilne disfunkcije? Naime, ako muškarac ima problema s potencijom, to može biti i posledica paradentoze.

Istraživanje je dokazalo da je čak 80 odsto ispitanika s erektilnom disfunkcijom imalo i paradentozu, najčešću bolest usne šupljine posle karijesa.

Kako paradentoza utiče na erektilnu disfunkciju? Kod paradentoze desni se povlače sa zuba stvarajući duboke “džepiće” u kojima se nakupljaju bakterije i šire se na kost koja okružuje zub.

Bolest može rezultirati hroničnom upalom koja može oštetiti endotel, tanki sloj ćelija koji se nalazi u kardiovaskularnom sistemu, čija je uloga smanjenje turbulencije protoka krvi, uključujući i deo u penisu.

Posledica toga može biti nepravilan protok krvi, odnosno nemogućnost doživljavanja erekcije.

Ukoliko je paradentoza uznapredovala muškarac će možda morati i da izvadi zub koji je zahvatila upala. Takođe, možda će biti neophodna i operacija zubnog mesa kako bi se smanjili džepići i obnovio deo izgubljene koštane mase.

Ako je bolest otkrivena u ranoj fazi, dovoljno će biti nekoliko puta očistiti džepiće kod stomatologa. Nakon toga, muškarac bi trebalo da povrati svoju seksualnu funkciju (osim ako, naravno, uzrok disfunkcije nije nešto drugo).

Paradentoza se može sprečiti čišćenjem kamenca kod stomatologa najmanje svakih šest meseci, pranjem zuba dva minuta dvaput dnevno s pastom koja sadrži fluorid i čišćenjem zubnim koncem jedanput dnevno.