POGLEDAJTE SVOJA STOPALA: Ovih pet znakova vas upozorava da nešto nije u redu!

Stopala
Pixabay.com

Jesu li vam stopala uvek hladna? Da li vam je koža jako suva? Imate pukotine na nožnim noktima? Proverite šta to znači i šta možete učiniti po tom pitanju.

 

Oteknuti zglobovi

Ako su vam gležnjevi otekli, moguće je da imate edem. Reč je o preteranom nakupljanju tečnosti na zglobovima.

“Edem i uopšteno oticanje na nogama najčešće prođe samo od sebe, npr. na kraju dana kad dignete noge i odmorite se. Ali ako to stanje traje već neko vreme, morate da posetite lekara. Verovatno ćete dobiti kompresijske čarape”, objasnio je stručnjak za zdravlje nogu Kimbi Osborn za “The Sun”.

Promene na noktima

Rupice i udubljenja na nožnim noktima nisu samo jedna od “onih stvari na stopalima”. One mogu biti znak i psorijaze. Vrlo je važno održavati kožu hidriranom. Birajte prirodnije kreme na bazi aloe vera i prirodnih masnoća jer će one dobro nahraniti kožu.

Ekstremno suva stopala

Ako vaša stopala nisu ekstremno suva zbog gela za tuširanje, vruće vode ili jednostavno starenja, to može biti i znak slabe cirkulacije, koja je rezultat arterijske bolesti. Usled nje, arterije čvrsnu, plak se s vremenom nakuplja na zidovima krvnih sudova, što naposletku povećava rizik od srčanog udara.

Preterana suvoća može biti i znak atletskog stopala. Stručnjaci smatraju da najpre treba tretirati kožu bogatim i vlažnim kremama kako bi se sa sigurnošću znalo da li je reč o manjku hidracije ili o nečemu ozbiljnijem. Ako ni svakodnevno hidriranje kremama ne pomogne, treba rešavati problem.

Grčevi

Obično znače da vam u organizmu nedostaje magnezijuma, kalcijuma ili kalijuma. Može da znači i da vašem organizmu treba više vode tokom dana.

“Ako se učestalo ponavljaju verovatnije je reč o manjku minerala. Preporučuje se uzimati ih uveče”, smatra nutricionista Kasandra Barns.

Uzimajte više hrane bogate kalcijumom – poput jogurta, zelene salate, ribe, orašastih plodova, narandže i tofua. Za pravilnu apsorpciju kalcijuma važan je vitamin D, kojeg najviše dobijamo od sunca, ali dobro je pojačati unos kroz jaja, maslac, riblje ulje ili avokado.

Hladne noge

Ako konstantno imate hladne noge moguće je da vaša štitna žlezda ne radi kako treba. Rezultat toga je proizvodnja manje hormona koji su neophodni za regulaciju metabolizma. Nuspojava tog stanja je sposobnost tela da telu omogući dovoljno topline zbog čega vam noge i ruke mogu stalno biti hladne.