POKAZATELJ BOLESTI: Ukoliko uočite ove PROMENE NA JEZIKU hitno se obratite lekaru

Jezik
pixabay.com

Simptomi bolesti se mogu manifestovati na razne načine, ali ono što mnogi ne znaju je da se prvi znakovi bolesti mogu videti već na jeziku. Taman jezik, recimo, ukazuje na preteranu upotrebu antibiotika ili čak na prve simptome AIDS-a.

 

Jezik pomaže mnogim lekarima da uspostave dijagnozu. Na njemu se može videti da li imate prehladu, groznicu, hepatitis C, glavobolje ili probleme sa crevima.

Jezik zdrave osobe treba da je roze boje, čist i prekriven sitnim kvržicama, koje služe za prepoznavanje ukusa.

Međutim, kada je jezik crven, crn ili beo, to zači da nešto nije u redu sa organizmom.

Natečen jezik obično ukazuje na to da imate neku alergiju, dok taman jezik ukazuje na preteranu upotrebu antibiotika ili čak na prve simptome AIDS-a.

Druge pukotine na jeziku mogu ukazati da imate seksualno prenosivu bolest, sifilis. Gladak i čvrst jezik može ukazivati da vam nedostaje vitamina B12.

Najozbiljnija stvar koja se može uočiti na jeziku jesu ranice, kvrge ili krvarenje jezika, što može ukazivati na rak jezika.

Indijski lekari su razvili softver koji će pomoći da se uz pomoć digitalne fotografije detektuje promena boje ili teksture jezika. Ovaj softver već sada prepoznaje 14 različitih stanja, a lekari se nadaju da će uskoro uspeti da razviju sličan program pomoću kog će moći da dobijaju slične podatke iz očiju.

Takođe, naučnici smatraju da je dug i debeo jezik odgovoran za hrkanje.