Pokorila svet: Ova srpska naučnica je napravila softver koji će spasiti mnoge živote!

Iako se javnost tek sad zainteresovala za nju, dr Jelena Vasiljević već godinama radi na usavršavanju softvera za otkrivanje primarnog mesta karcinoma. Na osnovu njega je urađena i aplikacija za IPhone!

Dr Jelena Vasiljević sa Instituta Mihajlo Pupin napravila je revolucionarni softver koji bi umnogome mogao da olakša lekarima otkrivanje mesta primarnog karcinoma:

– To je bio moj doktorat, a osnovna ideja je primena te specijalne obrade slike na slike biopsije koje se gledaju pod mikroskopom. Danas to gleda patolog. Da bi se to ubrzalo, došla sam na ideju da se primeni neka kompjuterska metoda. Koristila sam softver “open source” i modifikovala ga. Tada, kada sam ga uradila u sklopu svoje odbrane magistarskog rada, prva primena softvera bila je na karcinomu debelog creva – kaže za Dnevno.rs dr Vasiljević.

Njen softver je, uz pomoć njenih studenata sa Računarskog fakulteta, modifikovan i pretvoren u alat koji bi na jednostavan način olakšao patolozima posao:

– Uzorak sa biopsije se fotografiše, a zatim se slika ubaci u računar i za veoma kratko vreme se sa preciznošću većom od 70 odsto, saznaje gde je nastao karcinom koji je u međuvremenu metastazirao – objašnjava dr Vasiljević, dodajući da je brzina i preciznost ovog softvera naročito važna za zemlje poput Srbije, gde se za metastaze često sazna kasno:

– Prema mojim saznanjima, na prvi uzorak se čeka između 20 i mesec dana, a i dalje analize su preduge i preskupe. Ovaj metod je jeftin, brz i nije invanzivan, pa bi znatno skrato vreme za dijagnozu – ističe dr Jelena Vasiljević.

Ovaj softver, međutim, može imati i mnogo šire delovanje, pri čemu je naročito značajna njegova mogućnost da predvidi uspešnost hemioterapije:

– U saradnji sa Institutom za onkologiju došli smo na ideju da ovaj softver primenimo i na predikciju uspešnosti hemioterapije. Tu smo dobili i najbolje rezultate pouzdanosti, čak 91 odsto na prvoj grupi koju smo uradili.  Već su me kontaktirali naši lekari iz Amerike koje ta primena naročito interesuje, jer se, nažalost, svuda u svetu uspešnost hemioterapije samo nagađa. Uz ovaj softver bilo bi mnogo lakše odlučiti da li ima smisla slati pacijenta na ovaj tretman – zaključuje dr Vasiljević.

Za ovaj softver je dr Vasiljević dobila plaketu na nedavno završenom Sajmu medicine, a pre toga i nagradu „Korak u budućnost” na Sajmu tehnike. Ako njen projekat dobije sertifikat nadležnih u Srbiji, pre svega Ministarstva zdravlja, moći će da se primenjuje u bolnicama i da olakša rad patolozima.loading...