Pre nego obučete svoju omiljenu pidžamu još jednom razmislite jer spavanje bez odeće omogućava bolji san.

Svi znamo koliko je kvalitetan san dobar za vaš mozak, a nedavna istraživanja s Univerziteta u Ročesteru upravo to dokazuju. Studija je pokazala da kada spavate, mozak uklanja toksične proteine ​​iz neurona, koji su nusproizvodi neuralne aktivnosti kada ste budni. 

Dakle, vaš mozak može adekvatno ukloniti ove toksične proteine ​​samo kada imate dovoljno kvalitetan san. Kada ne dobijete kvalitetan, dubok san, toksični proteini ostaju u vašim moždanim ćelijama i na kraju umanjuju vašu sposobnost razmišljanja. To usporava sposobnost obrade informacija i rešavanja problema te ubija vašu kreativnost.

Istraživači s Univerziteta u Amsterdamu otkrili su da snižavanje temperature tela povećava kvalitet sna i smanjuje šanse za buđenje u noći. Skidanje odeće idealan je način da snizite temperaturu svog tela i osigurate dobar san.

Smanjuje stres

Svi znamo da dugotrajni stres loše utiče na vaše zdravlje. On narušava vaš imunološki sistem, povećava rizik od srčanih oboljenja, depresije i pretilosti. Stres utiče na povećanje nivoa kortizola u vašem organizmu, a dovoljno sna ga vraća u normalu, a kao što smo već ranije rekli, spavanje bez odeće daje pravilniji i bolji san.

Čini vas zdravijim

Ukoliko spavate goli, to zapravo ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti uključujući i gubitak kilograma. Studija koju je proveo američki Nacionalni instituti za zdravstvo pokazala je da održavanje niže temperature dok spavate ubrzava telesni metabolizam, jer vaše telo stvara smeđe masnoće kako bi vas održalo toplim.

Smeđa masnoća proizvodi toplinu sagorevanjem kalorija, a to ubrzava vaš metabolizam i pomaže vam da izgubite težinu. Osim toga, ukoliko spavate goli to će vam poboljšati cirkulaciju, što je dobro za vaše srce i mišiće.

Gradi samopuzdanje

Studija Univerziteta u Melbourneu pokazala je da ljudi sa većim samopuzdanjem zarađuju više, a upravo to što spavate goli čini da se osećate ugodno u vlastitoj koži. A čim se osećate ugodno u svojoj koži, tako raste i vaše samopoštovanje i samopouzdanje.loading...