POLOŽAJ TELA MOŽE BITI PRESUDAN: Savet srpskog doktora obolelima od kovid 19

Broj obolelih od kovida 19, nažalost, ne pada, iako smo očekivali da će godinu dana otkako je registovan prvi oboleli pacijent u Srbiji situacija biti drugačija.

printscreen/youtube.com/The Atlantic

Kovid bolnice se pune, čemu umnogome doprinosi nepoštovanje mera, a lekari koji se danonoćno bore u “crvenoj zoni” svedoče da je pacijente obolele od kovida 19, nažalost, moguće izgubiti za samo sat vremena.

Komandant kovid bolnice VMC Karaburma, pukovnik docent Ivo Udovičić objasnio je za Telegraf da je jedino što dokazano pomaže prost manevar – ležanje na trbuhu.

– Nažalost, imamo dosta gojaznih koji ne mogu da leže na trbuhu, a imamo i dosta onih koji nisu naučili da leže na trbuhu – kaže pukovnik Udovičić.

A to je važno, jer promene koje se dešavaju na plućima uglavnom zahvataju periferiju i zadnje donje delove koji su vrlo vitalni za disanje i za razmenu gasova.

On objašnjava da kada pacijent kada legne na stomak, gravitacija učini svoje da se zadnji delovi pluća polako otvaraju, i onda se bolje ventiliraju.

– To je najbolja perfuzija, najbolji protok krvi je kroz te delove pluća. Jer, tu gde dolazi kiseonik treba da bude dobro prokrvljen da bi se razmena u gasovima dobro obavljala – ističe pukovnik Udovičić.

Prema njegovim rečima, viši delovi pluća se odlično ventiliraju, ali nemaju dobru perfuziju, nemaju dobar protok krvi.

– Zato su naši srednji, niži delovi pluća, oni koji su višefunkcionalni. U ovoj bolesti oni prvo stradaju. Zato mi okrećemo pacijente što više na trbuh. Jedino što je dokazano da pomaže – navodi Udovičić.

– Sve ostalo, antivirusni lekovi – ništa nije dokazano. Krvna plazma? Nije dokazano. Brojni radovi o tome postoje u svetu, a ništa nije dokazano za krajnji ishod bolest. Negde postoji samo mala naznaka da možda skraćuje boravak u bolnici jedan do dva dana. Ali nema dokaza – zaključuje pukovnik Udovičić.