Položaj u kome spavate utiče na vaše zdravlje

Svi imamo svoj položaj sna u kome se najbolje odmorimo i naspavamo, ali poza u kojoj spavamo može loše uticati na naše zdravlje.

Svaki način sna ima svoje pozitivne i negativne strane po naše zdrvalje. Najnovije istraživanje pokazalo da 74 odsto Amerikanaca spava na boku, a čak 16 odsto na stomaku. Najmanje ljudi spavaju na leđima, svega 10 odsto. Na osnovu ovog otkrića centar na proučavanje spavanja „Martha Jefferson” objavio je zanimljiv prikaz kako poza u snu utiče na vaš organizam.

Spavanje na leđima

Ovako ćete pogoršati hrkanje i uznemiriti vašeg partnera u krevetu. Međutim osobe koje spavaju na leđima imaju manje bora, jer se u ovoj pozi teže stvaraju, a ovako se sprečava i opuštanje dojki. Ovaj položaj takođe prija i osobama koje imaju problema sa gorušicom.

Spavanje na boku

Hrkanje u ovom položaju je ublaženo, međutim ovo je loše za elastičnost kože grudi. Osobe koje vole da spavaju na boku ubrzavaju stvaranje bora na licu. One će imati i u ramenima i kukovima. Ovaj položaj je pogodan za trudnice, jer je bolja cirkulacija.

Spavanje na stomaku

I u ovoj pozi pri snu ublažava se hrkanje. Međutim, ovaj položaj može izazvati bolove u leđima i vratu. Opuštanje dojki i stvaranje bora je ubrzano kod osoba koje preferiraju ovu pozu pri snu.