POMAŽU ŽENAMA DA PREBOLE RASKID: Da li ste znali da lekovi protiv bolova “LEČE” I SLOMLJENO SRCE?

raskid
pixabay.com

Naučnici kažu da ibuprofen ženama može da pomogne da prebole raskid.

 

Lekovi protiv bolova izgleda ublažavaju emotivni bol nakon raskida, ali pomažu samo ženama, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Unverzitetu Kalifornije.

Studija je pokazala da uz ove lekove žene manje pate kada su ostavljene, bez obzira na to da li je do raskida došlo zbog partnerove prevare ili iz nekog drugog razloga. Ali, muškarcima ovi lekovi neće pomoći.

Tokom istraživanja, volonteri su igrali virtuelnu igru dobacivanja, u kojoj bi ostali učesnici u nekom trenutku prestali da im dobacuju loptu, ili su pisali o tome kako su se osećali kada su doživeli da ih neka bliska osoba izda i povredi.

Ispostavilo se da žene koje uzimaju ibuprofen manje pogađaju ovakve situacije.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije veruju da ovi lekovi “otupljuju” osetljivost kod žena, a li takođe i remete potrebu da potisnu emocionalni bol kod muškaraca.

Ovo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u stručnom žurnalu “Policy Insights from the Behavioural and Brain Sciences” sumira nalaze nekoliko ranijih studija, uključujući i one tokom kojih je utvrđeno da su osobe koje uzimaju paracetamol manje uznemirene kada im se pokažu slike neprijatnog sadržaja, kao i da ih manje pogađa čitanje o patnjama drugih ljudi, prenosi “Dejli mejl”.

Dr Kajl Ratner koji je bio šef istraživačkog tima kaže da su rezultati ovog istraživanja “alarmantni” jer ljudi uzimaju lekove protiv bolova bez recepta, ne razmišljajući o njihovim efektima na psihu.

Osim toga, psiholozi kažu da je bol koji osećamo nakon nekog emotivnog kraha deo zdravog odgovora našeg tela i uma koji vodi oporavku.loading...