POPULARNOST NA FEJSBUKU UGROŽAVA ZDRAVLJE: Osobe koje imaju mnogo prijatelja često pate od ove bolesti

Ako imate stotine prijatelja na Fejsbuku to može da dovede do toga da postanete popularni, ali i bolesni.

Pixabay

Naime, istraživači u Koloradu su otkrili kako su ljudi koji imaju više prijatelja na Fejsbuku slabijeg zdravlja, a posebno su podložni respiratornim infekcijama gornjih disajnih puteva.

Rizik od infekcije viši je među ljudima koji su anksiozni, i to upravo zbog Fejsbuka. To može da znači da su zabrinuti jer im neko nije odgovorio na njihov komentar ili poruku, ili ako nije prihvatio njihov zahtev za prijateljstvo.

– Korisnici koji pate od te vrste anksioznosti više puta dnevno se uloguju na Fejsbuk. A anksioznost je povezana sa padom imuniteta i lošijim zdravljem – tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu u kojem je 89 studenata odgovaralo na pitanja o svom zdravstvenom stanju i Fejsbuk navikama.

O korišćenju Fejsbuka i vremnu provedenom na toj društvenoj mreži kao i njenom uticaju govorio je autor studije Džej P. Kampisi.

– Ako želite da se osećate manje usamljeni ili srećniji i zdraviji, buljenje u vaš mobilni telefon ili računar nije pravi način – rekao je Džej P. Kampisi.

Naime, prethodno istraživanje potvrdilo je da što se duže zadržavate na Fejsbuku, to se lošije osećate jer vam se čini da traćite svoj život.

Ipak, u poređenju sa surfovanjem internetom, Fejsbuk je označen kao manje značajan, manje koristan i kao veći gubitak vremena, koji dovodi do lošijeg raspoloženja.