PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Od ove opake bolesti u Srbiji UMRU ČETIRI ŽENE DNEVNO

Dnevno se dijagnostikuje 13 obolelih.

Depresija Stres
Pixabay.com

Predstavnici Srpskog foruma protiv raka dojke – “Evropa Dona Srbija”, danas su upozorili da se u Srbiji godišnje otkrije 4.600 žena obolelih od raka dojke, što znači da se dnevno dijagnostikuje 13 obolelih, a izneli su i da svakog dana od te bolesti umru po četiri žene.

Ta organizacija je priredila tribine širom Srbije pod nazivom “Zdravi načini života za zdravlje dojki – Napravi pravi izbor” da bi informisala žene o značaju prevencije i zdravih životnih navika.

Faktori rizika za oboljevanje od raka dojke – na koje se može uticati – jesu pravilna ishrana i fizička aktivnost u održavanju normalne telesne težine, a važno je odazivati se na pozive za preventivni pregled radi eventualnog otkrivanja oboljenja.

Procene su, kako je navedeno u saopštenju “Evropa Dona Srbije”, da je 10 do 16 odsto svih maligniteta dojke prouzrokovano fizičkom neaktivnošću, da gojaznost i prekomerno povećanje težine, zajedno s fizičkom neaktivnošću, 25 do 33 odsto doprinose oboljevanju od raka dojki, a i da je mamografija najbolji metod za rano otkrivanje raka dojke.

Redovni mamografski pregledi se preporučuju svim ženama starijim od 50 godina – rekla je Ana Jovićević iz Institututa za onkologiju i radiologiju Srbije.