PORAŽAVAJUĆE! Naučnici otkrili ZAŠTO SU AMERIKANCI DEBELI, tajna je u JEDNOM PROIZVODU

Manje američkih tinejdžera danas puši, upražnjava seks i drogira se, rezultati su istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju gojaznosti, ali manje mladih u SAD pije - mleko.

Gojaznost Debljina Kilogrami
Foter/kennethkonica / photo on flickr

Manje od trećine srednjoškolaca u SAD dnevno popije čašu mleka, dok je pre dve decenije to činila skoro polovina, navodi se u opsežnom vladinom istraživanju.

Tinejdžerima je tokom prošlogodišnjeg istraživanja postavljeno 100 pitanja, među kojima su bila i ona o pušenju, drogama i ishrani. Istraživači su uporedili odgovore sa rezultatima američkih tinejdžera od pre 25 godina.

Trend koji se izdvaja je pad broja mladih koji piju mleko, navodi agencija AP i dodaje da je to počelo posle Drugog svetskog rata. Tinejdžeri su poslednjih decenija mleko zamenili sokovima i “energetskim napitcima” poput Redbula i Monstera, pokazuju rezultati.

Studija od pre deset godina pokazala je da je svako dete između 12 i 17 godina svakodnevno pilo gazirane sokove. Novo istraživanje pokazuje da te sokove ipak danas pije manji broj mladih u SAD u odnosu na 2015. godinu.

Mladi izbegavaju ishranu bogatu kalcijumom i vitaminom D, a preferiraju napitke pune šečera i kofeina, što najverovatnije doprinosi epidemiji gojaznosti u SAD, rekao je Beri Popkin sa Univerziteta u Severnoj Karolini.

– Ovo nije dobar trend za naše dugoročno zdravlje – dodao je Popkin.

Vlada SAD tinejdžerima preporčuje tri porcije mlečnih proizvoda da dnevno – mleka, jogurta i sira.

Studija je pokazala da je prošle godine 40 odsto tinejdžea reklo da nikada nije upražnjavalo seks, što je 48 odsto manje nego u prethodnoj deceniji.

Broj pušača među mladima u SAD smanjio se za 27 odsto u odnosu na istraživanje iz 1991. godine. 

Istraživanje američkog centra za kontrolu i preveciju gojaznosti sprovodi se svake dve godine. U njemu je prošle godine učestvovalo oko 15.000 djaka iz 144 srednjih škola.