POSLE OPERACIJE TRAŽILA PIVO: Ženi presadili srce poginulog vojnika, a onda joj se život promenio iz korena

Šeron Vilijamson (50) iz Solihula u Velikoj Britaniji bila je vrlo blizu smrti, a da ima probleme sa srcem otkrila je posle trčanja.

operacija
pixabay.com

– Tog dana sam trčala oko 16 kilometara i baš se vratila do svog automobila kada sam počela da se osećam loše. Noge su mi se tresle, počela sam da povraćam. Otišla sam u bolnicu. U poslednje vreme sam bila u bolnici šest puta, ali uveravali su me da sam zdrava i u dobroj formi, i da ništa ne brinem – ispričala je Šeron, a prenosi Dejli mejl.

Jednog jutra je opet završila u bolnici, a lekari su otkrili da joj je srce u toliko lošem stanju da prognoziraju kako neće dugo živeti ako ne dobije novo. Dijagnostikovali su joj gigantski miokarditis, poremećaj koji uzrokuje upalu srčanog mišića.

Dali su joj lekove i dva puta je operisali ne bi li vratili ritam srca u normalu. Ali, izgubila je puno krvi i srce joj je stalo. Izgubila je svest. Jetra je počela da otkazuje. Transplantacija je bila jako hitna. Srećom, 19. marta 2011. godine javili su joj da se pojavilo srce za nju – navodno od vojnika koji je preminuo od povreda nakon ranjavanja u Iraku, a završio je u istoj bolnici u kojoj je i ona ležala.

Zahvat je prošao u najboljem redu i Šeron se polako oporavljala. Kako joj se snaga vraćala, počela je da primećuje čudne promene u svojoj ličnosti. Pojavila se silna žudnja za pivom i osećala je konstantan smrad vlažnih vunenih čarapa u nosu. Šaron veruje da je to povezano s navikama muškarca kojem je srce pripadalo.

– Sve što sam govorila kada sam se probudila nakon operacije bilo je da želim pivo. Očajnički sam ga želela. Napokon mi član moje porodice uspeo da mi donese konzervu piva u bolnicu i odmah sam je popila – prisetila se i dodala da je miris čarapa osećala narednih godinu dana.

Šeron kaže kako sumnja da nosi srce vojnika jer su se takve glasine širile bolnicom dok je ležala tamo.

Naime, detalji o tome čiji su donirani organi ne mogu da se otkrivaju zbog strogih smernica britanskog društva za transplantacije. Pacijent može da sazna samo starost davaoca organa, pol, kako je umro i da li postoji rizik od infekcije ili maligne bolesti.

“Nisu mi rekli mnogo o njemu, osim da je imao 38 godina i imao dvoje dece. Izašla sam sa svojom pričom u javnost kako bih podstakla ljude na doniranje organa. Da nije bilo srca tog čoveka, ja ne bih imala priliku da gledam kako moja ćerka odrasta i kreće na fakultet”, rekla je Šeron.