Posle OVOG saznanja više nikada nećete stavljati limun u piće – recite to i konobaru!

napitak
Pixabay.com

Ako ste od onih koji ne mogu da zamisle piće bez kriške limuna u njemu, onda ćete se posle ovog saznanja duboko razočarati.

 

Kriške limuna u ledenom čaju, koktelima i drugim alkoholnim i bezalkoholnim pićima zaista daju posebnu aromu i svežinu, ali to je samo spolja lepa slika. Ako malo dublje razmislimo o tome da li je to zdravo i dobro za naš organizam, hoćemo li moći da odgovorimo na pitanje – koliko je uopšte čist taj limun koji se načlazi u našoj čaši?

Studija koja je objavljena u Journal of Environmental Health još 2007. godine, pokazala je rezultate iz 21 različitog restorana. Ustanovili su da skoro 70 odsto uzoraka proizvodi neku vrstu mikroba.

– Mikrobi koji su pronađeni na našim uzorcima limuna, imaju potencijal da iazazovu zarazne bolesti – napisao je u studiji jedan od glavnih istraživača.

Dr, profesor mikrobiologije i patologije na Univerzitetu u Njujorku Filip Tierno nije ublažio zabrinutost u vezi sa različitim bakterijama koje borave u pićima koje konzumiramo po restoranima ili kafićima.

– Konobar ili barmen najpre uzima limun u ruke, pipa ga, seče, stavlja ga u vašu čašu. To je proces koji traje, a vi ne možete biti sigurni da li je on oprao ruke pre nego što se latio tog posla – objašnjava doktor.

Čak i ako restorani i kafići praktikuju pranje limuna i limete odmah nakon što donesu za korišćenje, nikako ne možemo biti sigurni kakva je lična higijena osobe koja je poslednja u tom lancu dok limun ne dođe do nas.

– Pranje ruku je jedna od stvari koja se takođe vežba u ugostiteljstvu, a naročito pranje nakon upotrebe toaleta. Pstoji čitava jedna studija koja to izučava – ističe Tierno.

Uprkos mogućim rizicima, psole svih dgodina studija, na pitanje da li stavlja limun u piće, doktor je potvrdno odgovorio, ali naglasio je da konobara posebno upozori.

Jedino moguće rešenje je da kada naručujete piće koje uključuje citrusno voće – zatražite da ga sami isečete ili iscedite sebi u piće, što nažalost niko ne radi.loading...