POSLEDICE MOGU BITI FATALNE: Posle ovog saznanja redovno ćete čistiti KLIMA UREDJAJE

Zaštitite se od posledica koje donose neočišćeni rashladni sistemi. Mnogi nisu svesni da udišu vazduh iz aparata koji je često leglo bakterija, buđi i gljivica...

Klima
winnond/freedigitalphotos.net

Poslednjih godina bez klima-uređaja letnji meseci se veoma teško podnose.

Zato ih mnogi imaju, ali često zaboravljaju da neredovno čišćenje uređaja uzrokuje ne samo loš kvalitet vazduha i neprijatne mirise u domu, već doprinosi razmnožavanju bakterija, buđi i gljivica.

Kada udahnemo vazduh iz neočišćene klime, može da dođe do opasnih reakcija u organizmu, hroničnih oboljenja, čak i pojave legionarske bolesti, koja nastaje od bakterije legionele.

Takođe, pažnju bi trebalo obratiti i na to gde postavljate uređaj u domu. Ne bi trebalo da bude okrenut tako da direktno duva prema mestu na kojem se najčešće okupljaju ljudi (garnituri za sedenje, trpezarijskom stolu), jer može da izazove glavobolju, upalu mišića, curenje nosa i suzenje očiju. Najbolje je da se klima postavi na diskretnije mesto u dnevnoj sobi (u ćošak) ili na poziciji s koje može dobro da “pokrije” sve prostorije u stanu.

Ne zaboravite i da čovek može da doživi temperaturne šokove, ako ne rukuje uređajem na pravi način. Zato ga podesite pet do osam stepeni manje od spoljne temperature. Izbegavajte da budete na direktnom udaru hladnog vazduha, kako ne bi imali tegobe u vratnom i leđnom delu.

Kašalj, bol u grudima, telesna temperatura iznad 40 stepeni, glavobolja i malaksalost praćene dijarejom… Sve ovo mogu da budu simptomi bolesti, koje izaziva opasna bakterija legionela. Sklonije su joj starije osobe, naročito one sa hroničnim bolestima bubrega, srca i pluća, kao i osobe sa slabim imunitetom, pušači i alkoholičari. Tri puta češće obolevaju muškarci. Jedina terapija su jaki antibiotici, a prevencija je redovno čišćenje klima-uređaja i pranje filtera.