Posledice mogu biti ozbiljne: Sedam stvari koje treba sakriti od drugih

Postoje ljudi kojima verujete, prijatelji kojima otvoreno pričate o najdubljim tajnama, osobe za koje znate da će zaključati vašu ispovest i čuvati u tajnosti zauvek. Ipak, od davnina postoji zlatno pravilo ćutanja, odnosno savet da o nekim stvarima ne treba pričati drugima.

pixabay.com

1. Daleki i veliki planovi

Navikli smo da delimo planove za život i ispunjeni smo srećom kada drugima pričamo kakva je slatka budućnost pred nama. Međutim, praksa pokazuje da svoje daleke i izuzetno značajneplanove i snove ne treba deliti ni sa kim. Na ovaj način sprečićete zavist, negativne emocije, razočaranje ako se plan ne ostvari. Govorite o planovima, ali tek kada započnete svoje prve korake ka ostvarenju.

2. Svađe i sukobi

Ukoliko se posvađate sa nekim, bilo da je to prijatelj, porodica, partner, nikome ne prepričavajte konflikt do detalja. na ovaj način možete samo produbiti sukob i učiniti da se negativne emocije još više rasplamsaju. umesto toga, sačekajte da vreme odradi svoje, a onda krenite putem oproštaja i pomirenja, ukoliko je vredno toga.

3. Činim dobra dela

Činite dobro tajno i vratiće vam se javno. Ukoliko činite dobra dela, to radite u tajnosti, ne prepričavajte drugim ljudima kako ste nekome mnogo učinili. Kada nekome pomažete, to činite iz srca, onda će dobra dela imati pravu vrednost.

4. Uspeh

Sjajno je da budete ponosni na sebe, ali ukoliko stalno pričate o svom uspehu možete stvoriti utisak egocentrične i pomalo narcisoidne osobe. Takođe, kod drugih možete izazvati negativne emocije i energiju koja može loše uticati na vas. Pričajte o svojim dostignućima, ali sa dozom mere i bez hvalisanja.

5. Ogovaranje

Ova toksična navika “zagađuje” vaš unutrašnji svet, ugrožava energiju i uništava sreću. Umesto ogovaranja, glasina i toksičnih reči, budite spremni da budet iskreni pema svima.

6. Novac

Razgovor o novcu može za mnoge ljude biti neprijatan, posebno ako pričate o tuđim primanjima. Smatra se nepristojnim hvaliti se količinom novca ili stalno kukati za nedostatakom, a posebno pitati drugu osobu koliko zarađuje.

7. Negativno o svojoj deci

Ukoliko drugoj osobi u prisustvu deteta stalno kritikujete svoje dete i pričate o njemu negativno, ovo može povrediti osećanja detata, ugroziti samopouzdanje i uzrokovati posledice po emocionalno stanje. Kritike uputite detetu nasamo uz obrazloženje. Kada se drugima stalno žalite na svoj dete, ono to može shvatiti i kao nedostatak ljubavi.