POSLOVI OPASNI PO ŽIVOT?! Ako radite neki od njih, možete da dobijete RAK

Pazite šta radite - ali, u bukvalnom smislu!

pixabay.com

Ukoliko radite jedan od ovih poslova, ne mora da znači da ćete odmah oboleti. Nekada može proći decenija dok bolest ne izađe na površinu… I zato, treba biti na oprezu!

Određeni poslovi su veoma opasni, pa tako ako ste na primer vatrogasac ili policajac, svakodnevno rizikujete da smrtno stradate od posledica požara ili oružja.

Međutim, postoje i drugi poslovi koji imaju skrivene, ali opasne nuspojave.

Lista poslova u nastavku se povezuje sa rizikom od limfoma, leukemije i drugih vrsta raka:

1. Proizvodnja guma

Gume se prave od različitih hemikalija, a radnici koji rade na proizvodnji su izloženi pari, prašini i hemijskim nusproduktima. Sve to predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik. Čak nekoliko studija pokazalo je povećanje broja smrtnih slučajeva zbog raka mokraćnog mehura, raka želuca i pluća.

Tom spisku su dodati leukemija i limfom, što pravljenje guma čini jednom od najviše izloženih industrija kancerogenima. Ovi toksini mogu biti apsorbovani kroz kožu, ne samo udisanjem.

2. Poljoprivredni poslovi

Žene koje rade u poljoprivredi imaju 35 posto veći rizik od dobijanja raka dojke. Pored toga, imaju i visok rizik za dobijanje raka pluća, zbog povećane izloženosti hemikalijama, ali u to je uključeno i pasivno pušenje kao i izloženost hemijskom elementu radonu.

Često izlaganje izduvnim gasovima, pesticidima, veštačkim gnojivima dovodi do limfoma, leukemije i drugih vrsta raka.

3. Frizeri i brijači

Jedna trećina žena koje imaju više od 18 godina, kao i 10 odsto muškaraca, koristi neki oblik boje za kosu, a usluge traže u profesionalnim salonima.

Frizeri i brijači imaju veći rizik od dobijanja raka mehura, grla i pluća. Nacionalni institut za rak ukazuje na boju za kosu kao jednog od krivaca, i to zbog česte izloženosti hemikalijama.

4. Automehaničari

Automehaničari imaju prljav, mastan posao, ali opasnost nije u tome. Azbest se još uvek koristi kod kočnih obloga, a azbestna vlakna se ispuštaju u vazduh te tako dospevaju u pluća radnika. Azbest je vodeći uzrok mezotelioma – teškog oblika raka. Pored azbesta, automehaničari dolaze i u dodir sa benzinom koji sadrži benzen, a koji je povezan sa leukemijom.

5. Manikir i pedikiri

Saloni za nokte su u žižu javnosti dospeli pre nekoliko godina kada su se pojavili izveštaji o zdravstvenim problemima. Tako je prijavljen veći broj pobačaja, ali i respiratornih problema, problema sa kožom, kao i rakom, i to verovatno zbog izloženosti jakim hemikalijama za čišćenje, lakiranje i ugrađivanje noktiju.

Od svih hemikalija koji uzrokuju zdravstvene probleme, formalin ( koji se koristi da stvrdne nokte) i titan dioksid (koristi se da polira nokte) su dva od najproblematičnijih. Nošenje maske je imperativ kao i ventilacija u salonima.

6. Piloti

Letačka posada ima visok rizik od razvoja zloćudnog melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Istraživači su prvobitno želeli da okrive letačko osoblje koje koristi svoje besplatne letove za putovanja po tropskim krajevima, no druge studije su pokazale da ne postoji dovoljno dokaza da bi objasnio povećan rizik od raka u toj situaciji.

Naučnici još uvek ne mogu da daju definitivne odgovore o toj vezi, ali neki veruju da je rizik za rak povezan sa većim visinama gde je letačko osoblje izloženo većem UV zračenju.