Zamrzavanje je veoma efikasan način kada želite da sačuvate namirnice, ali neke namirnice nije dobro zamrzavati jer više neće biti zdrave i imati isti ukus.

 

1. Hrana koja sadrži velike količine tečnosti

Krastavce, rotkvice, lubenicu, pomorandže nikako ne bi smeli da zamrznete. Ove su namirnice prepune tečnosti koja se tokom procesa kristalizuje i nakon odmrzavanja potpuno menja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. Sa druge strane, sveža zelena salata će uvenuti i postati smeđa.

2. Mlečni proizvodi

Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi trebalo da se nađu u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu mlečnih proizvoda nakon odleđivanja pa će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i neće biti približno ukusni kao kada su sveži.

3. Sveža i kuvana jaja

Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje je da je koristite svežu. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja rasprsnuće se u ljusci, a zaleđena kuvana jaja će postati gumena. Ako želite da zamrznete jaja izvadite ih iz ljuske i stavite ih u zamrzivač u posudicama ili kesama.

4. Pržena i pečena hrana

Već pripremljena hrana, pržena u dubokom ulju ili na roštilju poput krompirića, pohovanog mesa ili povrća, nakon zamrzavanja više nikada neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus potpuno će nestati pa će postati gnjecava i vlažna. Izbegavajte zamrzavanje pečene hrane.