POSTAJU OPASNE PO ZDRAVLJE: Ove 4 vrste namirnica NIKAKO ne smete da zamrzavate

Frižider namirnice
Pixabay.com

Zamrzavanje je veoma efikasan način kada želite da sačuvate namirnice, ali neke namirnice nije dobro zamrzavati jer više neće biti zdrave i imati isti ukus.

 

1. Hrana koja sadrži velike količine tečnosti

Krastavce, rotkvice, lubenicu, pomorandže nikako ne bi smeli da zamrznete. Ove su namirnice prepune tečnosti koja se tokom procesa kristalizuje i nakon odmrzavanja potpuno menja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. Sa druge strane, sveža zelena salata će uvenuti i postati smeđa.

2. Mlečni proizvodi

Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi trebalo da se nađu u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu mlečnih proizvoda nakon odleđivanja pa će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i neće biti približno ukusni kao kada su sveži.

3. Sveža i kuvana jaja

Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje je da je koristite svežu. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja rasprsnuće se u ljusci, a zaleđena kuvana jaja će postati gumena. Ako želite da zamrznete jaja izvadite ih iz ljuske i stavite ih u zamrzivač u posudicama ili kesama.

4. Pržena i pečena hrana

Već pripremljena hrana, pržena u dubokom ulju ili na roštilju poput krompirića, pohovanog mesa ili povrća, nakon zamrzavanja više nikada neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus potpuno će nestati pa će postati gnjecava i vlažna. Izbegavajte zamrzavanje pečene hrane.loading...