POŠTEDITE SEBE BOLNIH OPEKOTINA: Ovako se pravilno nanosi krema za sunčanje

Ljudi ne stavljaju dobro kremu za sunčanje, pa ne dobijaju ni polovinu zaštite od sunca iz losiona i krema, utvrdili su rezultati studije koju je objavio BBC.

Sunčanje Plaža Leto
Pixabay.com

U teoriji, staviti kremu sa zaštitnim faktorom 15 već je sasvim dovoljno, no, u stvarnosti, ljudima treba zaštita s faktorom od čak 30 ili 50 da bi zaista bili sigurni.

Vođa istraživanja prof. Entoni Jang izjavio je da primena kreme sa zaštitnim faktorom 50 omogućava samo 40 odsto od zaštite koju očekujemo, jer ne stavljamo dovoljno kreme: kako bismo prekrili celo telo na adekvatan način trebali bi aplicirati 36 grama kreme (oko šest kašičica).

Više od pola trebalo bi staviti na svaku ruku, lice, vrat i uši, a više od jedne kašičice na svaku nogu, prsa i abdomen, te leđa. Ne bi smeli zanemarivati područja kao što su sljepoočnice, vrat i uši.

Britanski dermatolozi savetuju da se krema nanosi pola sata prije sunčanja, kako bi se adekvatno osušila. Potrebnoje staviti svaka dva sata ili odmah posle kupanja – brojni losioni navode da su “vodootporni”, ali brisanje peškirom uklanja kremu sa tela pa je potrebno svaki put ponovo staviti posle plivanja.

Pored svega – a kako bi izbegli opekotine – izbegavajte sunčanje između 11 i 15 sati, budite u hladu što više možete, stavljajte kremu za sunčanje i nosite šešir.