Postoje OZBILJNI razlozi zašto ne treba da odlažete odlazak u toalet

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Zatvor ili opstipaciju ne prati samo neprijatna nadutost stomaka, već se kao posledica neredovnog pražnjenja creva javljaju brojni poremećaji zdravlja, pišu "Večernje novosti".

 

Zatvor ili opstipaciju ne prati samo neprijatna nadutost stomaka, već se kao posledica neredovnog pražnjenja creva javljaju brojni poremećaji zdravlja.

Česte opstipacije mogu da budu uzrok pojave hemoroida, glavobolje, neprijatnog zadaha, problema sa kožom kao i umora i opšte malaksalosti.

Dodatni problem koji se javlja usled neredovnog i otežanog pražnjenja creva je intoksikacija celog organizma. Jer, usled narušene crevne flore oslobađaju se gasovi koji nadimaju stomak i koji kada se nagomilaju u crevima putem cirkulacije odlaze do svih drugih tkiva i organa.

Danas od zatvora pati svaki šesti stanovnik planete, dok je ovaj problem češći kod žena.

Uzroci opstipacije mogu da budu brojni, dok se kao najčešći izdvajaju brza hrana, nedovoljno voća i povrća, gazirani sokovi, alkohol, jaki začini, kafa i cigarete, preobilni i neredovni obroci, jedenje “s nogu” bez dovoljno žvakanja, manjak tečnosti, dugotrajno sedenje, nedostatak fizičke aktivnosti kao i napetost i stres.

Kod starijih od 65 godina najdominantniji razlog pojave otežanog pražnjenja su degenerativne promene koje pogađaju debelo crevo, usled kojih ono sve slabije reaguje na draži i ne prazni se u potpunosti i u pravilnim vremenskim periodima.

Osim navedenih uzroka, opstipacija može da bude posledica nekih od gastroenteroloških oboljenja, kao što je česta i kod onih koji pate od poremećaja rada štitaste žlezde.

Učestala terapija analgeticima i antibioticima, kao i dugotrajna upotreba antidepresiva takođe doprinose poremećenom i neredovnom ritmu pražnjenja creva.

Za opšte mere prevencije zatvora lekari savetuju redovne obroke bogate dijatalnim vlaknima, više vode i biljnih čajeva, fizičku aktivnost i neodlaganje potrebe za odlaskom u toalet.loading...