Postoji STVARNO DOBAR RAZLOG zašto novčanik nikada NE TREBA DA DRŽITE U ZADNJEM DŽEPU

novčanik
Pixabay.com

U javnom prevozu neretko ćete čuti upozorenja da pazite na džeparoše. Često će vam i predložiti da ne držite novčanik u zadnjem džepu. Izgleda da je stvarno reč o dobrom savetu, ali i zbog drugih razloga.

 

Niko ne bi trebalo da nosi novčanik u zadnjem džepu ne samo zbog opasnosti od džeparoša, već i zato što je to jednostavno loše za vaša leđa i sedeći položaj.

Sedenje na novčaniku “stvara asimetriju i neravnotežu koja remeti karličnu kost i bokove”, kaže kiropraktičar dr. Arni Angrist.

To može dovesti do raznih problema, poput privremenog bola, poremećaja i iritacije živca u vašim leđima, što izaziva neugodu. S vremenom, može dovesti do ozbiljnog iskrivljenja, što je jako bolno.

Iritacija živca
Čak i ako imate relativno mali novčanik, zavisno od toga gde se nalazi, može iziritirati vaš sciatični živac (koji se nalazi na mestu gde se najčešće nalazi novčanik), što opet može dovesti do bola u donjem delu leđa koja se može proširiti niz celu nogu.

“Čak i 30-minutna vožnja dok sedite na svome novčaniku može dovesti do bola u leđima ili sciatične boli”, napisao je kiropraktičar dr. Metju Ulom.

Najjednostavniji način da to izbegnete jeste da držite novčanik u jakni ili prednjem džepu. Držite se malog, preklopnog novčanika a izbegavajte bilo što sa dugmićima. Niko nema mesta za tako nešto u pantalonama.

Ili jednostavno možete da izvadite svoj novčanik svaki put kad negde sednete.