Mnogima od nas često ispadne hrana na pod, neki je bez mnogo ustručavanja podignu i pojedu, dok je za druge to gotova stvar te odustaju od obroka ili deserta.

PET SEKUNDI JE SVE ŠTO JE POTREBNO

Ukoliko budemo gledali različite izveštaje, pravilo “pet sekundi” se povezuje s Džilijan Klark koja je učestvovala u istraživanju na Univerzitetu Ilinois. Ona je stavljala hranu na pločice s bakterijama te je nakon određenih vremenskih perioda posmatrala da li će one uticati na nju ili ne. U izveštaju je navela da su bakterije kontaminirale hranu, ali ne i količinu bakterija.

KAKO SE BAKTERIJE PRENOSE I U KOJOJ KOLIČINI?

Prema istraživanju iz 2007. godine, količina bakterija koja se prenosi na hranu definitivno zavisi od količine bakterija na površini. To nema nikakve veze s vremenskim periodom koji hrana provede u kontaktu s kontaminiranom površinom. Razlika je i u vrsti površine na koju krana padne. Primera radi, bolje je da hrana padne na tepih, nego na parket, jer se veruje da su glatke površine najgore kada je riječ o sakupljanju bakterija. Neki eksperti tvrde da količina bakterija zavisi i do vrsti hrane. Lepljiva hrana poput džema i sladoleda će sakupiti više bakterija, dok će hrana poput sendviča, keksa i voća sakupiti manje bakterija. Postoje ljudi koji ne veruju u pravilo “pet sekundi”, te odmah nakon podizanja hrane počinju da je jedu.

JESTI HRANU KOJA JE ISPALA NA POD ILI NE?

Ovo pitanje izaziva različita uverenja, a sva opravdanja ljudi se mogu smatrati tačnim na određeni način. Da li će neko jesti hranu koja je ispala na pod u potpunosti zavisi od njegovog izbora i nivoa higijene. U svakom slučaju, konzumiranje takve hrane može biti opasno po zdravlje, pa se radije rešite te navike.