Poznatna “FUD BLOGERKA” otkriva kako je pobedila intoleranciju na gluten i POKLANJA recept za njen ČOKOLADNI GREH

Adrijana Bručić
bezglutenskaradost.blogspot.rs/

Zove se Adrijana, iz zdravstvenih razloga morala je promeniti svoj način ishrane. U tom trenutku razvila se velika ljubav prema nečemu potpuno novom - "bezglutenskoj ishrani". Tako su nastali mnogi njeni recepti koji su propraćeni sjanim fotografijama jer Adrijana je i talentovani fotograf.

 

Život bez glutena za mene više nije bio teret, postao je deo mene i shvatila sam ga kao svojevrstan dobitak i priliku da se razvijam u jednom novom, do tada neotkrivenom smeru – počinje za Dnevno.rs svoju priču ova talentovana devojka.

Adrijanina upornost i želja za boljim životom samo se još više razvila. Naša sagovornica misli da taj proces još uvek nije završen.

Svaki dan nauči nešto novo, upozna se s nekom novom životnom pričom, stekne neko novo prijateljstvo. Nov način ishrane dao joj je jedan sasvim nov pogled na život i kako kaže to je za sad ispunjava.

Ljubav je dovoljna

Kada sam prvi put napravila svoj bezglutenski hleb bio je tvrd poput cigle i od njega se mogla izgraditi čvrsta kuća. Još i sad se sećam suza.

Nakon toga su usledili pokušaji i pokušaji, ponekad u strahu bih se zapitala hoću li ikad više pojesti hleb.

 

Upornost i samo upornost !

Sećam se kukuruznih hlepčića na koje sam izgubila zub – strašno! No pratila sam recepte, zapisivala savete, nisam htela odustati. Jednostavno sam htela i morala savladati tu prepreku zvanu bezglutensko brašno, koja mi se u tim trenucima činila nepremostivom.

Znala sam da moram biti na strogoj bezglutenskoj dijeti i nije mi padalo na pamet da posustanem – plakala sam, onda bih obrisala suze i krenula dalje!

Danas na sve to gledam kao na blagoslov jer svaki dan pripremam svoju hranu, jedem sveže i kuvano. Veliki sam pobornik domaće kuhinje i principa “uradi sam”.

Možemo mnogo!

Odjednom, stvari su se počele menjati. Krenulo me – hleb je počeo ispadati super pa sam se odvažila da probam sa kolačima sa kojima sam imala više sreće.

I tako, malo po malo, eto mene – “gluten free” djevojka koja peče i kuva! 

Ne moram vam pričati koliko sam bila srećna, a najviše od svega veselio me napredak na polju zdravlja, koji je bio neverovatan i očigledan. Kao da sam okrenula novu stranicu u životu! Napokon sam se počela bolje osećati, ništa me nije bolelo, osećala sam se zdravo.

Na početku sam se strogo pridržavala dijete, kako bi mi se creva što pre uspešno oporavila. Iz ishrane sam izbacila klasično mleko i mlečne proizvode i počela sam konzumirati proizvode bez laktoze.

  

Oporavak je bio vidljiv, a to ne samo da me činilo zadovoljnom i srećnom, nego mi je dalo podsticaj da i dalje nastavim sa pripremanjem hrane.

Davala sam sve od sebe kako bi se potpuno oporavila, čak sam počela da izmišljam nove recepte.

Kako sam oduvek volela da kuvam, a moja zdravstvena situacija me “naterala” da mu se posvetim još predanije, na nagovor prijateljice počela sam da pišem blog sa svojim bezglutenskim receptima koji sam nazvala Bezglutenska radost.

Pitate se zašto?

Oduvek sam volela pomagati, a ono što saznam uvek rado delim sa drugima. Svojim receptima želim doneti radost svima jer se još uvek jako dobro sećam svoje žalosti kad sam krenula sa novom ishranom. A, iskreno, nije bilo razloga jer sada slobodno mogu da kažem kako uživam u svemu što izađe iz moje kuhinje.

Uživam u svojoj bezglutenskoj ishrani i svaki dan mi je kao jedan veliki blagoslov JER SAM ZDRAVA!

Danas ću sa čitaocima Dnevno.rs podeliti recept za “Čokoladni greh”

                                 

                                 “ČOKOLADNI GREH”

 

SASTOJCI ZA PATIŠPANJ:

– 5 jaja
– 60 g šećera
– 100 g brašna bez glutena 
– 1 prašak za pecivo
– malo ekstrakta vanile
– malo soli (za belance)
– 1 supena kašika kakaa

SASTOJCI ZA FIL:

– 2 pudinga od čokolade
– šećer (po želji)
– 100 g putera (bez laktoze ili običnog)
– 850 ml mleka (bez laktoze ili običnog)

Za fil skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na ambalaži, a zatim u njega umešajte puter. 

PRIPREMA: 

 

Umutiti belenci sa malo soli, zatim “ulupajte” žumance sa šećerom da bude penasto i bledo. Dodajte brašno,kakao i vanilu.

Umešajte par kašika umućenog belanca da razredite mešavinu, pa onda polako umešajte tu smesu u umućeno belance, pazeći da ne istisnete vazduh.

Peći na 180C oko 15-20 min u kalupu veličine 26 cm.
Kad se patišpanj ohladi prerežite ga po dužini na pola, između kora namažite pripremljeni fil.

P.S.

Tortu sam ukrasila sa šlagom u koji sam rastopila čokoladu. wink 

Uživajte! 

 U sledećem tekstu detaljnije se bavimo intolerancijom na gluten i donosimo još Adrijaninih sjajnih recepata.