PRAVA ISTINA O BOTOKSU: Da li je “peglanje” bora bezazleno?

Ovaj način tretiranja bora postao je široko rasprostranjen u celom svetu, pa i kod nas. Injekcije botoksa postale su svakodnevica za mnoge žene i muškarce, iako za pojedine još uvek predstavljaju tabu, što zbog ubeđenja da treba stariti dostojanstveno, što iz straha da li botoks ima neke neželjene efekte po naše zdravlje.

Bore na licu
Pixabay.com

Botoks je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum – u estetskoj medicini i kozmetologiji poznatiji je kao botulinski toksin. Dakle – da, botoks jeste jedna vrsta otrova.

Botoks (Botox) ili Disport (Dysport) jedine su dve vrste botoksa koje je odobrila Američka asocijacija za hranu i lekove (FDA) i on se u malim količinama već dve decenije koristi u medicini – kao lek za opuštanje mišića, kod pacijenata sa bolnim grčevima  mišića (npr.kod miokimije), hiperhidroze (pojačanog znojenja) ali ubedljivo najširu primenu ima u zatezanje bora kože lica.

Ukoliko planirate da se podvrgnete tretmanu botoksa potrebno je, pre svega, da to učinite kod sertifikovanog i iskusnog lekara dermatologa, u ordinaciji koja je za to predviđena i registrovana i isključivo sa odobrenim botoks preparatima (gore pomenute dve vrste).

Pored toga, potrebno je da budete upoznati sa tim koja su njegova neželjena dejsta ili kontraidikacije.

Najčešći neželjeni efekti ubrizgavanja botoksa koji se javljaju gotovo kod svih onih koji se na njega odluče jesu: bol na mestu uboda, prolazna glavobolja, manje modrice, otok i krvarenje. Ove nuspojave spadaju u bezazlene i normalne i obično nestanu nakon nekoliko sati ili u ređem slučaju nakon nekoliko dana od tretmana.

S druge strane postoje nuspojave koje nisu toliko bezopasne, a koje botoks može prouzrokovati, a to su: simptomi nalik na grip, respiratorne infekcije, alergijska reakcija, privremeno odumiranje tretiranog mišićnog tkiva i padanje kapka.

Ukoliko nakon tretmana botoksom primetite neke od navedenih simptoma neophodno je da se odmah javite svom lekaru ili lekaru koji vam izvršio tretman botoksom.

Kada se raspitujete o ceni tretmana veoma je važno da znate da ukoliko je cena niža ili nerealna u odnosu na većinu cena na tržištu, verovatno se radi o falsifikatu botoksa i to nemojte raditi ni za živu glavu, jer posledice mogu biti katastrofalne.

Pored ozbiljnih zdravstvenih problema, botoks koji nije prošao klinička ispitivanja ili nema odobrenje za upotrebu na ljudima, može dovesti do izobličenja lica i potpuno obrnutog efekta od onog koji ste želeli.

Zato, pre konačne odluke dobro razmislite, a ako se odlučite za ovaj tretman – potrudite se da ispoštujete sve savete koje smo gore naveli, kako biste bili sigurni i bezbedni.