PRAVA ISTINA O TELU NAKON POROĐAJA: Evo koliko je potrebno se vratite na STARU KILAŽU

Gubitak kilograma nakon porođaja zavisi od brojnih faktora.

Trudnica
pixabay.com

Za vreme trudnoće dešavaju se različite promene u telu.

Ono što brine mnoge majke, jeste koliko vremena je potrebno da trudnički stomak nestane nakon porođaja.

Da li je to posle sedam dana, dve nedelje, mesec dana ili je potrebno više vremena?

Iako je vreme povratka na staru težinu za svaku ženu drugačije i zavisi od brojnih faktora (od toga koliko ste kilograma dobili u trudnoći, da li dojite ili ne, kakva vam je ishrana, da li vežbate i slično), postoje određene prekretnice koje možete označiti na kalendaru.

24 sata nakon porođaja

Žene gotovo odmah nakon porođaja izgube u proseku oko pet i po kilograma.

U tih pet i po kilograma uglavnom spadaju beba, izgubljena krv, tečnost i plodova voda. U ovom postporođajnom periodu, trudnički stomak počinje da se smanjuje.

trudnoća
pixabay

Jedna nedelja kasnije

Nedelju dana kasnije iz porodilje još uvek izlazi mnogo tečnosti u obliku mokraće. To pokazuje da i dalje gubite na težini. Isto tako, dojenje takođe igra veliku ulogu kad je u pitanju gubitak kilograma. Dojenje zahteva i “uzima” kalorije, zbog čega se ženama koje doje savetuju da dnevno unose 500 kalorija više u svoj organizam.

Dve nedelje kasnije

Dve nedelje kasnije hormoni tek počinju da se smiruju, zbog čega još uvek ne bi trebalo da se merite.

Ono što treba da radite, jeste da jednom mesečno merite struk krojačkim metrom kako biste izmerili centimetre, a ne da merite kilograme. Broj koji vaga pokazuje nakon dve nedelje od porođaja obično nije prava slika vaše težine. Vi još uvek uspostavljate rutinu dojenja, zbog čega i dalje imate višak kilograma.

Jedan mesec kasnije

Obično se dešava da mame izgube oko 9 kilograma posle prvog meseca od porođaja. Mnoge žene se već nakon jednog meseca vrate na svoju staru težinu koju su imale pre trudnoće. Većini žena se savetuje da tokom trudnoće dobiju od 11 do 15 kilograma, ali ti kilogrami ubrzo i nestaju.

Pixabay.com

Šest nedelja kasnije

Materica se u potpunosti vraća u karličnu šupljinu, a stomak postaje manji i ravniji.

Ovo je zaista velika promena kada je u pitanju gubitak kilograma i smanjenje trudničkog stomaka.

Devet meseci kasnije

Ako ste dobili više od 15 kilograma u toku trudnoće, biće vam verovatno potrebno više od 9 meseci da se potpuno otarasite viška kilograma. Međutim, dešava se da većina žena uspe da u roku od devet meseci povrati svoju staru kilažu. Zaključak je svakako da ne gubi svaka žena postporođajnu težinu jednako.

Veoma je važno da povedete računa o tome da nakon porođaja ne držite dijete jer tako nećete unositi hranljive sastojke u organizam koji su vrlo važni za vašu bebu. Dok god mama unosi dovoljno kvalitetnih kalorija, vitamina i minerala nužnih za zdravo telo i ako se povremeno bavi vežbanjem, ne samo da je zdrava mama već je i uzor zdravog i kvalitetnog stila života svojoj deci.