PRAVDA ZA UGLJENE HIDRATE: Tri namirnice koje je poželjno jesti kada ste na DIJETI

Svaki put kad planiramo dijetu ili redukciju ishrane, naša ideja se svodi na izbacivanje ugljenih hidrata...

Pixabay.com

Napokon nam stižu dobre vesti.

Određeni ugljeni hidrati zapravo mogu učiniti naš stomak ravnijim i pomoći u sagorevanju neželjenih kilograma.

Osim toga, oni su prilično neophodna grupa hrane koja nam pomaže da živimo svakodnevni život.

Ugljeni hidrati su najveći izvor energije za telo. Oni obezbeđuju telu glukozu koju koristi za energiju, koja se takođe može skladištiti za buduću upotrebu. Takođe, igraju dragocenu ulogu u zdravlju našeg creva, obezbeđujući korisna vlakna u digestivnom traktu – tvrdi Rijanon Lambert, nutricionista i autor knjige “Nauka o ishrani: razotkrijte mitove o ishrani i naučite kako da se dobro hranite za zdravlje i sreću”.

Rijanon smatra da su ugljeni hidrati toliko važni da treba da čine trećinu dnevne ishrane.

Ovih 5 ugljenih hidrata bi vam zapravo moglo pomoći da smršate brzo:

 1. Testenina

KONTROLA POROCIJA: dve šake (osušene)

Različitost testenina od cele pšenice je jednostavan način da povećate sadržaj vlakana koja će vam pomoći da se duže zasitite, podržite zdravlje probave i smanjite rizik od bolesti kao što je dijabetes tipa 2 – kaže Rijanon.

Iako je zagrevanje testenine idealno zimsko jelo, odličan način za održavanje zdrave težine je zapravo hladna testenina. “Kada ljudi konzumiraju testeninu toplu, u poređenju sa hladnom, ona će se brže otpuštati u krvotok, dok će kada se ohladi postojati otporniji skrob koji, prema studijama, treba da podrži ljude sa zdravom težinom ili pomogne u gubitku težine može pomoći kod sitosti creva – održavajući ljude zadovoljnim duže”, kaže nutricionista.

2. Pirinač

KONTROLA POROCIJA: dve šake (osušene)

Odlučite se za smeđi pirinač, odlična opcija za posluživanje sa karijem i taginima.

Ima ukus orašastih plodova i odličan je izvor dijetalnih vlakana – kaže Rijanon, koja nastavlja da objašnjava da neunošenje dovoljno ugljenih hidrata, kao što je ishrana sa visokim sadržajem proteina/malo masti, može dovesti do lošeg raspoloženja. Ovo zauzvrat može dovesti do prejedanja; posebno jesti hranu koja je puna šećera.

Da biste održali dobro raspoloženje, važno je osigurati da nivoi serotonina budu stabilni. “Serotonin je neurotransmiter koji pomaže u prenošenju poruka iz jedne oblasti mozga u drugu i veruje se da utiče na različite psihološke funkcije; poznat je kao naš ‘hormon sreće’ zbog svojih kvaliteta za stabilizaciju raspoloženja” otkriva Rijanon. Ona dodaje da bi konzumiranje kvalitetnih ugljenih hidrata uz izvor proteina koji sadrži aminokiselinu triptofan (mislimo da mleko, tunjevina, piletina, ćuretina i zob) takođe moglo biti dobro za povećanje serotonina.

3. Krompir

KONTROLA POROCIJA: jedan krompir veličine šake

Vratite krompir na listu za kupovinu. Iako pečeni krompir prekriven masnoćom možda nije najzdraviji izbor, pokušajte da ispečete krompir i prelijete ga vegetarijanskim čilijem ili ruzmarinom.

Pečeni krompir pomaže varenju zbog visokog sadržaja vlakana i visokog sadržaja vitamina B6; ključni vitamin za telo – kaže nutricionista i doddaje da B vitamini igraju važnu ulogu u održavanju zdravog nervnog sistema i pomažu našim telima da oslobađaju energiju iz hrane koju jedemo.