PRAVI IZVOR ZDRAVLJA: Mnogi ga koriste u jelima, a OVO je zapravo NAJVREDNIJI DEO CRNOG LUKA

Poznato je da su ljuske crnog luka izuzetno korisne za zdravlje. Da, ljuske oporog mirisa koje ljuštite i bacate u kantu za đubre, mogu da učine čuda za vašu kožu i zdravlje. Mada ljuske luka nisu jestive, one su veoma korisne ako znate njihova jelotvorna svojstva.

Crni luk
pixabay.com

Saznajte šta sve mogu ljuske crnog luka:

1. Crni luk je izuzetno ukusno povrće

Crni luk se koristi skoro u svim kuhinjama sveta. Zapravo, on je jedno od najrasprostranjenijih povrća na svetu. Može da se koristi i konzumira na razne načine – sirov i svež, pržen, pečen… Međutim, skoro svi nakon čišćenja luka bace njegovu koru, piše “Fokuzz“.

2. Bacanje kore je najveća greška koju možete da napravite

Studije su pokazale da su ljuske crnog luka bogate antioksidantima koji mogu da poboljšaju opšte zdravlje, a takođe sadrže i mnogo dijetalnih vlakana i flavonoida koji su odlični za kožu. Ovi sastojci su koncentrisaniji u ljuski nego u samom povrću.

3. Zbog čega je sve dobro koristiti ljuske crnog luka:

Snižava nivo LDL holesterola i krvni pritisak
Bori se protiv alergija
Smanjuje upale
Održava rast i funkciju mišića
Leči depresiju
Leči neke oblike raka i druga stanja

Ljuska crnog luka takođe sadrži kvercetin, divan i veoma moćan pigment. On sprečava zapušavanje krvnih sudova i smanjuje hipertenziju. Takođe ima antibakterijska, antikancerogena i antigljivična svojstva. Sadrži i flavonoide, moćne antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale.

Ljuske luka će poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od:

Gojaznosti
Raka debelog creva
Dijabetesa tipa 2
Kardiovaskularnih bolesti
Gastrointestinalnih problema

4. Evo za šta još možete upotrebiti ljuske crnog luka

Neki ljudi preporučuju mešavinu ljuski kao sredstvo za pranje koje smiruje svrab od šuge i drugih kožnih bolesti. Isto tako, voda u kojoj su kuvane ljuske od luka može se koristiti kao sredstvo za lepotu. Ako želite meku i glatku kosu, naprskajte ovaj rastvor na tek opranu kosu i pustite da se osuši na vazduhu.

5. Od ljuski luka možete napraviti i čaj

Oljuštite luk i ljuske stavite u teglu. Preko njih sipajte vrelu vodu i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i pijte čaj svako veče prije spavanja – to je najbolje vreme za konzumaciju jer je kvercetin blagi sedativ koji će vam pomoći da zaspite.

6. Osim čaja, možete napraviti i supu ili čorbu

Pošto ljuske nisu jestive, izvadite ih pre nego što poslužite supu, a u njoj će ostati sve korisne materije.

7. Koristi kvercetina i biljnih vlakana

Kvercetin, koji je glavni sastojak ljuske crnog luka, jeste moćan antioksidant koji se bori protiv slobodnih radikala, koji su jedan od glavnih razloga nastanka raka. Ljuska luka sadrži i veliku količinu biljnih vlakana. Prema nekim istraživanjima, ljuske crnog luka mogu da se koriste kao dodatak bilo kojoj dijeti, jer sadrže velike količine nerastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna su korisna za normalne i peristaltičke pokrete debelog creva. Ona pomažu i u uklanjanju toksina iz crijeva, a takođe imaju sposobnost i da balansiraju nivo pH vrednosti.