PRAVILNA NEGA ZUBA: Pet OPASNIH GREŠAKA ugrožavaju vaše zdravlje

Svi dobro znamo da je zube potrebno prati dva puta dnevno i posećivati stomatologa jednom u šest meseci. Međutim, čak su i ta pravila ponekad zanemarena.

Zubi
Foter / Rupert Taylor-Price / photo on flickr

Prava četkica za zube

Važno je shvatiti da ovo uključuje i upotrebu zubnog konca kao prvog koraka u čišćenju zuba. Uz njegovu pomoć potrebno je očistiti praznine između zuba od čestica hrane, a zatim oprati zube. Ako imate normalne mekane ružičaste desni, onda je prikladna četkica srednje tvrdoće, a ako postoje problemi, meka. Važno je shvatiti da što su veći zubi, veća je i veličina četkice. Pored toga, četkice se moraju temeljito oprati i menjati jednom mesečno.

Pogrešna pasta za zube

Pasta za zube je sestra četkice za zube. Potpuno je pogrešno odabrati bilo koju pastu za zube, ne uzimajući u obzir vaše potrebe. Kakvu pastu treba da odaberete pitajte stomatologa. Takođe, pastu za zube je najbolje menjati svaka 4 meseca, jer se zubi brzo navikavaju.

Pogrešno pranje zuba

Strogo je zabranjeno četkati zube vodoravno – to dovodi do oštećenja zubnog emajla. Pravilno se čisti kružnim pokretima, uvek noću i posle doručka ujutru. Takođe ne zaboravite na čišćenje jezika.

Koristite sredstvo za ispiranje

Sigurno takav proizvod ne kupujete stalno, ali neophodan je. Ovo je odličan način da zaštitite zube i usnu šupljinu od klica i pomognete zubima da ostanu čisti i zdravi.

Sistem za izbjeljivanje kod kuće

Aparati za beljenje zuba su popularni u poslednje vreme. Međutim, postoji mnogo više kontraindikacija i nuspojava za takav sistem izbeljivanja. Zbog toga ih uopšte ne treba izbeljivati kod kuće, već je bolje kontaktirati stomatologa o ovom pitanju.