Jeste li znali da hranu koja je pala na pod možemo pojesti ako je podignete u roku od pet sekundi?

To pravilo se povezuje sa studenkinjom Jillian Klark koja je učestovala u istraživanju na Univerzitetu Illinois. Ona je komadiće hrane držala na pločicama neko vreme kako bi utvrdila hoće li se bakterije “uhvatiti”.

Studija sprovedena na Univerzitetu Klemson 2007. godine pokazala je da količina bakterija koja prelazi na hranu zavisi od toga koliko bakterija ima na određenoj površini, a ne od vremena izloženosti.

Osim toga, utvrđeno je i da nije svejedno kakva je površina na koju hranu pala. Na primer, na tepihu će biti manje bakterija nego na pločicama ili drvenim površinama. Veruje se da glatke površine naročito privlače bakterije.

Nekoliko stručnjaka smatra da i od vrste namirnice zavisi hoće li ona biti zahvaćena bakterijama. Lepljive namirnice su podložnije bakterijama nego suve, poput sendviča, keksa i sl.