Pre nego što ih bacite, saznajte sve o blagodetima otpadaka iz kuhinje

Dok spremate obrok ne bacajte koru, stabljiku i listove voća i povrća. Ukoliko ovo radite, odstranjujete najvažnije i najzdravije sastojke samih plodova.

Korica limuna

Belu opnu od upotrebljenog limuna izrendajte i prelijte vodom, zatim ostavite da odstoji par minuta, pa potom iscedite malo limunovog soka. Taj napitak svakog jutra popijte, jer je odličan za detoksikaciju. Ovaj neupotrebljeni deo limuna je delotvoran kao regulator holesterola i prirodni je čistač organizma.

Ljuske crnog i belog luka

Dok kuvate čorbe i variva ubacite tanku ljusku od crnog i belog luka, one imaju snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo na orhanizam. Kada servirate jelo jednostavno odstranite koru iz jela i uživajte u zdravom obroku.

Listići celera

Kada pravite salate i sosove ili kada kuvate čorbe, supe ili variva obavezno dodajte i listove od celera. Ti listići, koje inače bacate su puni vitamina C i imaju do pet puta veću količinu kalcijuma i magnezijuma, nego sam koren.

Kora kivija

Da biste bili zdravi izmiksirajte koru kivija sa ostalim voćem i povrćem, jer ćete je tako najlakše popiti. Zanimljivo je da je kora od limuna zdravija čak i od same pulpe, jer sadrž tri puta više antioskidanasa i ima jako antialergijsko dejstvo. 

Stabljika brokolija

Ukoliko i na izgled izgleda odbojna, inače je zdravija i od samog cveta brokolija. Stabiljka brokolija ima najveću količinu vlakana od cele billjke, a vi je možete bariti, tako što ćete prvo prokuvati stabljiku, pa zatim dodati cvet brokolija. Takođe, stabljiku možete spremati i u vidu salate sa ostalim povrćem, tako što ćete je izrendati i preliti limunovm sokom i maslinovim uljem.