Veliko istraživanje obavljeno na Univerzitetu Kembridž dovelo je u sumnju višegodišnje stručne tvrdnje da su zasićene masti loše za srce.
Analize 72 studije u kojima je obuhvaćeno više od 600.000 ispitanika, pokazale su da ne postoji nikakva veza između unošenja zasićenih masti i bolesti srca.
Po rečima dr Radživa Šadurija, člana univerzitetskog stručnog tima, zamašni projekat je sproveden zbog sve većih kontroverzi o štetnom uticaju šećera i masti na organizam, prenose Novosti.
– Dobijeni rezultati pokazali su sasvim nešto novo, tako da će nutricionisti očigledno morati da menjaju stav kada je reč o preporukama zdrave ishrane. Tačno je da su kardiovaskularne bolesti vodeće u svetu po broju umiranja. Međutim, istraživanje sprovedeno u čak 18 zemanja pokazalo je da za takvo stanje nisu krive zasićene masne kiseline, već nešto drugo. Masti su, zapravo, dobile epitet nezdrave hrane zbog pogrešnih tumačenja naučnih studija – pojasnio je dr Šaduri.