PREDUHITRITE NERVNI SLOM: Ako ste na ivici pucanja od STRESA, obavezno uradite OVO

Ne brinite, neće svakog da zadesi “pucanje”, ali ako znate šta su okidači i primetite ove simptome - evo šta treba da radite da biste ga izbegli.

Pixabay.com

Kad god smo u stresnoj situaciji, a danas je to skoro svakodnevno, ponavljamo kako ćemo dobiti nervni slom. Nekima sam uzvik pomogne da se smire, a nekima ne.

Ove reči sigurno ne pripadaju medicinskoj terminologiji, što nikako ne znači da nemate problem. Verovatno ćete uspeti sami da ga rešite, ali ako ste u ozbiljnom stanju iz koga ne vidite izlaz – trebalo bi ipak da potražite pomoć. Uradite to na vreme, jer osobe koje zaista dožive nervni slom često ne mogu, kraće ili duže vreme, normalno da funkcionišu i obavljaju do juče normalne, redovne aktivnosti.

Zapamtite, česte stresne situacije slabe imunološki sistem

Znaci koji najavljuju “pucanje”, kao i oni kod samog nervnog sloma, razlikuju se od osobe do osobe. Njih, ako se spotičete na raznim životnim poljima i ako su vam neke situacije prelile čašu, obično obeležavaju promene u ponašanju i raspoloženju, ali i one fizičke.

Na podužoj listi su, između ostalih, konstantna nervoza, bezvoljnost, nesanica, depresivne misli, vrtoglavica, drhtanje tela, povišen krvni pritisak, ubrzan rad srca, napadi panike, čest plač.

Suicidne misli su svakako znak da hitno treba da se obratite stručnjaku, ali ne treba nikako da zanemarite ni ako vam je sve teže da ujutro ustanete iz kreveta, ako vas često zaboli stomak zbog nekih situacija, izgubili ste apetit ili se prejedate, a koncentracija vam je na nuli.

Doktoru u tom slučaju obavezno treba da se obratite jer vam sve što smo vam rekli dodatno slabi imunološki sistem.

Najvažnije je, dakle, da pomoć zatražite pre nego što vam se naruši zdravlje! Uz lekara, pomoć mogu da vam pruže i članovi porodice, prijatelji, bliske osobe, a sami sebi ćete obezbediti bolji život, s manje stresa, ako dobro spavate, redovno šetate, vežbate…

Čak i ako ne pomišljate na nervni slom, dobro bi bilo da se preispitate da li se sledeće situacije odnose na vas i kako da ih savladate…

IZBORITE SE ZA KVALITETNU NOĆ

San izvan preporučljivih okvira (sedam do osam sati) jedan je od prvih signala da s vama nešto nije u redu. Ako često patite od nesanice ili imate potrebu da spavate duže od osam sati, mozak vam poručuje da treba da ga odmorite na pravi način. Kvalitetan san će vam pomoći da se lakše izborite s brigama, produžen će vas namučiti, baš kao i nesanica, kod koje je mozak stalno u akciji. Nastavak razmišljanja o problemima tokom dana s vremenom zaista može da vam nanese zlo. Pomoći će vam razgovor s psihologom, eventualno neko prirodno sredstvo ili lek koji će vas umiriti.

UJEDNAČITE APETIT

Kortizol, hormon stresa, često uzrokuje promene u apetitu, pa ste možda primetili da ne jedete dovoljno, a možda i da odjednom jedete previše.

Ovo stanje budi jaku želju za obiljem slatkih i slanih namirnica, dok, s druge strane, smanjuje želju da se zdravo hranite i sami pripremate obroke. Psiholog i nutricionista će vam pomoći da pobedite ovo stanje.

Inače, uz izmenjen apetit, uobičajen simptom je i gubitak želje da vodite brigu o sebi kada su higijena i zdravlje u pitanju.

REŠITE SE BOLA

Glavobolja, bol u stomaku, bol u mišićima, kostima… sve su to simptomi koji mogu da se jave kada vas pogodi stres. Nemojte da trpite, popijte neku tabletu protiv bolova koju možete da nabavite u apoteci bez recepta. Ako se stanje produži, da ne bi prešlo u hronično oboljenje, koje će samo pojačati nivo stresa i imati druge neželjene posledice, otiđite kod specijaliste koji će dijagnostikovati problem i prepisati adekvatnu terapiju.

Uz stres i bol često idu i zatvor ili proliv, pa ako vam se to događa kad “poludite”, popijte probiotike.

OTERAJTE KONFUZIJU IZ GLAVE

Ako ste primetili da niste koncentrisani kao pre ili vam se čini da vam misli postaju nepovezane kad doživite stres, takođe se obratite za pomoć. Ako ovi simptomi brzo ne nestanu, upozoravaju na mogućnost nervnog sloma prilikom neke buduće stresne situacije.

Teškoće u rešavanju problema, anksioznost, ali i osećaj gubitka orijentacije pobedićete terapijom kod psihologa ili psihijatra – uz razgovor, lekove ili bez njih, efikasno ćete oterati konfuziju iz glave.

NAUČITE PRAVILNO DA DIŠETE

Jedan od najčešćih znakova da biste mogli da budete žrtva nervnog sloma su i produžen bol u grudima i ubrzano disanje. Ova stanja su uobičajena kad ste pod stresom, uglavnom kratko traju, ali ako niste u stanju da duže vreme kontrolišete disanje – pravac kod doktora. U suprotnom, pored nervnog sloma mogli biste da doživite i srčani ili moždani udar!

Tehnike pravilnog, laganog, dubokog disanja pomoći će vam da pobedite stres i predupredite ozbiljne zdravstvene probleme.

NEMA ČEKANJA!

Ako osećate jak stres, konstantan fizički i mentalni umor, to može da bude signal da ste na ivici da eksplodirate.

Pokušajte sebi da obezbedite više vremena za odmor, a ako vam to ne pomogne – obratite se stručnjaku. Što pre to bolje, jer ako se ovakvo stanje produži, može da vas uvede u situaciju da vam se sve oko vas, uključujući i bliske osobe, čini suvišnim, beskorisnim, besmislenim.

Gubitak libida (seksualne želje) takođe se vezuje uz jak osećaj stresa. A od svega ovoga do nervnog sloma nekome je korak kraći, nekome duži. Mnogi ga, srećom, nikad ne naprave!