Predupredite zdravstvene probleme na letovanju

Tokom godine čuvamo svoje zdavlje kako ne bismo doživeli neprijatnosti na letovanju. Ali ipak promena klime može negativno uticati na naš oragnizam pa dovesti do pada imuniteta i nekih bolesti. Ovo su načini kako da se na najlakši način odbranite zdravstvenih neprijatnosti i uživate u suncu.

Promena lokacije i boravak na moru u dalekim zemljama sa sobom donosi i nove viruse i bakerije na koje naš organizam nije pripremljen. Na naše telo utiče sunce, alkohol i brza hrana, što može uroziti naš imuni sistem. Stručnjaci savetuju da je preventiva najvažnija, a evo i kako da predupredite moguće bolesti.

Stomačne tegobe

Boravkom na odmoru menjamo režim ishrane i života a često i nivo fizičke aktivnosti, što može uticati na naš digestivni sistem. S druge strane, iako smo obavešteni gde je sigurno jesti a gde ne, često vam neko jelo neće prijati te može doći do neprijatnosti.

Stručnjaci savetuju da par dana pred letovanje, kao i za vreme letovanja počnete da pijete probiotike i preventivno delujete na dijareju i opstipaciju. Probiotici poboljšavaju nivo dobrih bakterija i eliminišu loše bakterije.
Migrene

Vrućina, preskakanje jela, nedovoljno unošenje tečnosti i malo spavanja može biti okidač za migrenu (da ne pominjemo alkohol i kofein). Kako se menja svakodnevna rutina i čitav način života putovanjem u drugu zemlju, za one koji pate od migrena odmor može biti pravi pakao.

Stručnjaci savetuju da pokušate da zadržite sličan raspored aktivnosti kao onom u gradu. Ustajte u slčno vreme, pijte dve do tri litre vode kako biste sprečili dehidrataciju.

Takođe, dok ste na plaži zaštitite glavu belim šeširom kako ne biste dobili sunčanicu i često je kvasite. Uveče ne morate preterivati s pićem jer će mamuluk samo biti uvod u uobičajenu migrenu. Podrazumeva se da ponesete lekove koje i u gradu koristite u borbi protiv migrene.
Prehlada i grip

Nedavno istraživanje je pokazalo da se virusa 100 puta više šire u avionu nego u svakodnevnom životu. Da ne pominjemo što je stres pred put već dodatno oslabio vaš imuni sistem.

Najbolji način prevencije jeste da često perete ruke, posebno tokom puta, zatim konzumirate vitamine B,C, omega-3 ulje i probiotike (sve možete pronaći u tabletama), te na taj način ojačate imuni sistem.
Mučnina u putu

Mnogi ljudi pate od mučnine tokom puta, a posebno kada ne koriste načine prevoza kao u svakodnevnom životu već putuju avionom, brodom ili autobusom. Mučnina napada onog momenta kada mozak primi signal da se telo stalno pomera i traži ravnotežu. Pošto je mozgu teško da prati poziciju tela, onda nastaju simptomi vroglavice i mučnine.

Osim što ćete popiti tableticu protiv povraćanja najbolji način da sprečite ovo jeste da sedine na sredini aviona ili autobusa jer su to delovi koji se najmanje truckaju. Još jedan način da pomognete svom telu podrazumeva da gledate u daljinu i odvratite misli o mučnini tako što ćete slušati muziku.
Ujedi insekata

Iako ugriz insekta nije prijatan još su neprijatnije posledice. Visoke temperature na moru pogodne su za komarce. Kao da to nije dovoljno loše, u nekim zemljama oni prenose i bolesti uključujući i malariju. Tu su i pčele čiji ubod uopšte nije prijatan i može vam izazvati velike probleme.

Istraživači su otkrili da postoji nekoliko faktora koji čine da se komarci još više „lepe” za nas, a oni uključuju znojenje, alkohol u krvi i trudnoću. Najbolja stvar koju možete uraditi jeste da kupite sredstvo protiv komaraca.

Sredstva poput sprejeva i stikova protiv komaraca funkcionišu tako što dezorijentišu insekte tako ih sprečavajući da sleću na vašu kožu.

Takođe se preporučuje da odećom prekrijete noge, posebno zglobove i ruke – omiljene destinacije za komarce.