PREHLADA ILI GRIP? Ovih pet simptoma pokazaće vam šta je

duvanje nosa
Pixabay.com

Mnogi, naročito u početnoj fazi bolesti, nisu u stanju da prepoznaju koja je infekcija

 

I rehladu i grip izazivaju virusi, pa je često problem da se otkrije o kojoj je od ove dve bolesti reč, naročito na početku, jer imaju neke zajedničke simptome.

Prehlade su po pravilu bezopasne i najčešće se povlače bez posledica. Ali kada je reč o gripu, oprez je i te kako potreban.

Grip, koji ove sezone karakterišu naročito izraženi simptomi u vidu visoke temperature, bolova, malaksalosti, slabi telo i čini ga podložnim za ulazak bakterija, što može da dovede do mnogih komplikacija.

Zato je važno da se napravi razlika između ova dva oboljenja, a u tome mogu da vam pomognu sledeći simptomi i njihov intenzitet.

1. KADA POČINjU ZNACI BOLESTI

Prve naznake prehlade javljaju se dan -dva posle kontakta s virusom, obično započinju svrabom i osećajem žarenja u grlu koji se polako pogoršavaju.

Grip nastupa naglo, bukvalno zdrav i poletan osećaj munjevito nestane u času, i pojave se bolovi u čitavom telu.

2. KOJE SU SLIČNOSTI

Grlobolja i curenje nosa prvi su znaci bolesti koji se pojavljuju i kod gripa, i kod prehlade. Ali, ipak, s bitnom razlikom. Kod prehlade problemi s nosom i sinusima obično počnu nakon što grlo prestane da boli, nakon čega počinje da se cedi prozirni sekret iz nosa. Postepeno on postaje obilniji, gušći i žut, a nos je sve vreme zapušen, peti dan stanje se poboljšava.

Kod gripa upala ne sazreva na takav način, naime nosni sekret ostaje isti po nekoliko dana, ne menjajući svoju teksturu. On obično ne postaje gust i gnojan s vremenom kao kod prehlade, a kašalj obično ostaje suv i neproduktivan.

4. KADA JE VREME ZA MIROVANjE

U zavisnosti od virusa koji su uzrokovali prehladu, razlikuju se i simptomi. Nekada to mogu da budu slabost i drhtavica, ali oni nastupaju postepeno. Ležanje u krevetu nije nužno i osoba s prehladom može da funkcioniše.

Za razliku od prehlade, grip simptome pokazuje na očima u obliku crvenila i suza, dok koža izgleda vlažna i drži visoku temperaturu. Bolovi u zglobovima, gubitak apetita, razdražljivost, osetljivost tela na dodir i iscrpljenost uzrokuju i potrebu tela za odmorom. Kod gripa je nužan oporavak, ležanje u krevetu, minimalan kontakt s okolinom i pogotovo jačanje imuniteta.

5. KOLIKO TRAJE BOLEST

Prehlada je obično najjača dva-tri dana od pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon nedelju dana. Prehlada bi trebalo u potpunosti da se povuče tri, maksimalno četiri nedelje nakon obolevanja.

Grip iscrpljuje telo pa se bolovi i umor mogu zadržati još nedeljama, ponekad mesecima nakon pojave prvih simptoma. Telesne aktivnosti postaju u tom periodu teške i propraćene izlivom znoja i iscrpljenosti. Teži grip dodatno oslabljuje organizam i može uzrokovati pojačane bolove u delu stomaka i creva, zglobova i mišića. Ukoliko zbog zaraze virusom u telu počnu da prodiru i bakterije, moguće su ozbiljne komplikacije poput upale pluća.