PREKOMERNO SE ZNOJITE? Ne ignorišite ovaj simptom – ukazuje na OPASNO OBOLJENJE

Mišljenje da je znojenje zdravo jer se tako iz tela odstranjuju toksini i štetni produkti metabolizma je samo delimično tačno.

znojenje
printscreen/youtube

Problem koji može biti jako neugodan je jedan od znakova upale…

Znojenje je za vaše telo jednako važno kao i hrana. Uz pomoć nekoliko miliona znojnih žlezda (čiji rad reguliše središnji nervni sistem posredstvom perifernih živaca) telo se znoji kako bi  regulisalo telesnu temperaturu, a to je životno važan mehanizam.

Telo znojenjem gubi određenu količinu energije –  hladi se. To je naročito neophodno nakon napora ili izloženosti visokim temperaturama, čak i kod vrućine izazvane bolešću. Čovek putem pora na koži dnevno gubi od 0.5 do 0.7 litre tečnosti i to ako se nalazi u rashlađenom prostoru, po vrućini naravno još mnogo više (i preko 2 i pol litre).

Da nema procesa znojenja, telesna temperatura bi porasla za nekoliko stepeni, što bi dugoročnije narušilo vitalne funkcije organizma.

Znojne žlezde raspoređene su po celom telu i stvaraju više ili manje znoja, a najviše onde gde se žlezde nalaze u skupinama: na dlanovima, ispod pazuha, na stopalima i temenu.

Mišljenje da je znojenje zdravo jer se tako iz tela odstranjuju toksini i štetni produkti metabolizma je samo delimično tačno. Znoj sadrži i natrijum hlorid (kuhinjsku so) i malo nataloženih stvari poput mlečne kiseline i elektrolite (natrijum, kalijum), a sve to je bitno za funkcionisanje našeg organizma.

Ako se u prohladnoj sobi budite oznojeni, u svakom slučaju potražite savet lečnika. Pretrage će utvrditi radi li se o nekoj infekciji, pa čak i tuberkulozi ili poremećaju izmene stvari ili pak hiperfunkciji (pojačanom radu) znojnih žlezda.

Često su hronične upale povezane sa lagano povišenom temperaturom, a ljudi to veoma često ignorišu. Povišenje temperature u večernjim satima primećuje se kao znojenje i to je dugo jedini simptom postojeće bolesti.

Isto tako mnogima je dovoljno da se tek malo uzbude pa da već budu okupani znojem. Takva emocionalna znojenja događaju se ljudima sa nestabilnim vegetativnim sistemom.

KAKO SPREČITI POJAČANO ZNOJENJE?

Kod znojenja najvažnije je vođenje higijene (redovno tuširanje) i redovno menjanje odeće (i ne samo zbog mirisa već i bakterija koje se razvijaju). Birajte odeću od prirodnih materijala kao što su pamuk, lan, prirodna viskoza.

Neugodan miris možemo sprečiti upotrebom dezodoransa. A danas su prodavnice prepune i antiperspiranata, preparata koji smanjuju znojenje. Prednost im je što duže štite od neugodnih mirisa, ometaju rad žlezda (sužavaju pore i začepljuju ih) i mogu izazvati alergijske reakcije, pa se ne preporučuje svakodnevna upotreba.

Dobra metoda za neutralizaciju mirisa znoja je soda bikarbona koja vrlo dobro upija znoj i istovremeno neutralizuje i nekoliko vrsta bakterija koje stvaraju neugodan miris. Soda bikarbona se nanosi na područje pazuha.

U smanjenju prekomernog znojenja pomoći može čaj od žalfije (kao i tablete na bazi žalfije). Pijte mesec dana po šoljicu čaja ujutro nakon buđenja i uveče pre spavanja.

U slučaju zaista jakog znojenja nekima pomogne i jonotoforeza – vodena kupka kroz koju se pušta struja niskog intenziteta, a ako niti to ne uspe postoji i hirurško odstranjivanje znojnih žlezda.