PREPEOZNAJTE IH NA VREME: Ovo su jasni pokazatelji da se bliži menopauza

Sve žene znaju da ih čeka trenutak kada će se menstruacija završiti, a one ući u menopauzu. Mnoge od ovog prirodnog procesa dobijaju napad panike, ali postoje i one koje ga željno iščekuju.

Žena
Foter / Helga Weber / photo on flickr / ilustracija

Međutim, ono što mnoge žene ne znaju jeste pojava simptoma koji ukazuju da se menopauza bliži, a to je perimenopauza.

Perimenopauza u proseku traje tri do četiri godine, i obično počinje u kasnim četrdesetim. Nije redak slučaj da ona traje i svega nekoliko meseci, ali i čitavu deceniju, kada može početi u tridesetim.

Tokom perimenopauze, menstrualni ciklus žene postaje nepravilan. Žene koje nikada nisu rađale, i one koje su rano ušle u pubertet ili imaju kratak menstrualni ciklus, imaju veću verovatnoću da će doživeti i perimenopauzu ranije.

Šta se događa sa hormonima?

Jajnici proizvode ženske hormone estrogen i progesteron, koji kontrolišu menstruaciju i ovulaciju. Od kasnih tridesetih broj jajnih ćelija u jajnicima se brže smanjuje.

Nivo estrogena se menja, tačnije naglo opada oko dve godine pred menopauzu i stabilizuje se oko dve godine posle.

Progesteron takođe opada pred menopauzu, jer nastaje samo ako se jajna ćelija izbaci. Nedostatak progesterona može da rezultira neredovnim, težim i produženim menstruacijama tokom perimenopauze.

Uobičajeni simptomi

Žene mogu da imaju niz simptoma tokom perimenopauze, uključujući: valunge, noćno znojenje (hladni znoj), anksioznost, depresivno raspoloženje ili promene raspoloženja, poremećaj sna i umor, učestalo ili hitno mokrenje.

Dobijanje kilograma

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da menopauzalni prelaz prate promene u telesnom sastavu i traju do dve godine nakon menopauze.

Otkriveno je da je dobijanje kilograma počelo u perimenopauzi i neprestano se povećavalo tokom perimenopauze, oko 0,4 kg godišnje.

Manjak vežbanja, nezdrava ishrana, niži nivo obrazovanja, nedovoljno sna, broj porođaja koje je žena imala, kao i porodična istorija gojaznosti, mogu znatno da doprinesu povećanju telesne težine u srednjem životnom dobu.