PREPONE ZA IZLOŽBU: Evo kako da sprečite akne, urasle dlake i iritaciju nakon brijanja i depilacije

Koža na preponama je vrlo osetljiva pa je podložna miteserima, bubuljicama i aknama.

pixabay

Akne na području vagine malo su drugačije nego one na ostatku tela. Šari Marčbin, dermatološkinja iz Njujorka, otkrila je da ulogu u nihovom nastanku mogu igrati i hormoni, baš kao i kada je reč o aknama na licu.

Mitesere ćete verovatno primetiti na vaginalnim usnama, ali ono na šta treba obratiti pažnju su crvene kvržice koje nisu urasle dlačice već ciste koje mogu biti vrlo bolne. S površine je teško razlikovati o čemu je reč.One koje se pojave odmah nakon depilacije, vrlo su uobičajene, pa čak i one koje se pojave nakon brijanja, posebno ako ne koristite gel za brijanje.

Ono što još uzrokuje akne duž bikini linije je i preuska odeća, upale folikula dlake,koje mogu biti i genetski uzrokovane. Uska odeća u kombinaciji s vlažnim i vrućim vremenskim prilikama,ubojita je kombinacija.

Ako imate osetljivu kožu, verovatnoća da budete podložni ovim problemima je veća. Menjajte brijač nakon dva ili tri brijanja kako bi bila što oštrija i bez bakterija.

Kako znati ako je to zapravo herpes?

Nemojte odmah brinuti. Herpes je praćen osetljivošću na tom području i bolom. Ako vidite da iz tačkice curi i vodica i da se stvara krasta, onda bi trebalo da posetite lekara.

Kako rešiti problem?

Koristite pilinge. Oni će ”izvući” urasle dlačice. Ali pripazite jer neki proizvodi mogu pogoršati situaciju ako imate osetljivu kožu. Probajte da koristite nežne proizvode protiv akni na licu.

Služiće i kao preventiva. Isto tako, ako primetite da problem izmiče kontroli, posetite lekara, jer možda se radi o hormonskom problemu.

Ono što nikako ne smete da radite je stiskanje bubuljica. Otvorićete ranu pa je moguće dobiti infekciju, a i polno prenosive bolesti.