Preporodite organizam: Šest namirnica za JAČANJE IMUNITETA koje verovatno već IMATE U KUĆI

Sezona prehlada i virusa je uveliko prisutna.

Jabukovo sirće
Pixabay.com

A kada se tome pridruži činjenica da je u jeku svetska pandemija korone, jačanje imuniteta postaje prioritet broj jedan. I dok internetom i na televiziji kruže reklame za brojne preparate koje će vam pomoći da se zaštitite od virusa i da ojačate imunitet, verujemo da u kući imate bar dve od namirnica koje ćemo vam navesti, a koje podjednako dobro mogu da vam posluže u generalnoj odbrani i jačanju organizma.

Vitamin C – najpoznatiji vitamin za jačanje imuniteta

Vitamin C koji se sa razlogom smatra jednim od najboljih vitamina za jačanje imuniteta koji se može naći u širokom spektru voća, a naročito u citrusima kao što su limun, grejp i pomorandže. Vitamin C je poznat po svojoj sposobnosti da ojača imuni sistem – i zato sok od pomorandže toliko olakšava simptome kada ste prehlađeni.

Vitamin C takođe čini čuda u oblastima popravljanja tonusa kože i prenatalnog zdravlja.

Jedan od najboljih načina za konzumiranje vitamina C jeste u vidu 100% prirodnog organskog soka od pomorandže koji ćete sami napraviti. Takođe, razmislite o tome da konzumirate pomorandže na svakih dva ili po nekoliko dana u toku nedelje.

Med

Nema potrebe da vas podsećamo da je med jedna od namirnica koja se pored vitamina C smatra najznačajninjom za podizanje imuniteta tokom zimskih meseci. Med sadrži peroksid koji mu daje antibiotska svojstva. Ovo svojstvo je prisutno u mnogim vrstama meda, a za najbolje dejstvo predlažemo da nabavite onaj koji ima dodatak u vodu pčelinjeg saća i propolisa.

Takođe, možete napraviti idealnu kombinaciju lekovitih svojstva meda i vitamina C tako što ćete u pola tegle meda naliti do vrha sveže isceđenog soka od limuna. Smesa će se posle nekog vremena sjediniti i postaće jedinstveni eliksir za jačanje imuniteta koji ćete lako napraviti u svom domu.

Cimet

Osim što je idealni dodatak kod kuvanih vina i kolačića, cimet može da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi kod dijabetičara i drugih bolesnika. Takođe, cimet sadrži antibiotska svojstva i može pomoći u lečenju kvasnih infekcija. Postoji mnogo načina da se cimet uvede u ishranu. Može se napraviti osvežavajući napitak od kore cimeta ili se može koristiti kao dodatak čajevima i kroz hranu. Posebno je okrepljujuća kombinacija cimeta i meda.  Jedno je sigurno – njegov miris će vas sigurno osvežiti i podići na noge čak i kada ste se već prehladili.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće sadrži jabučnu kiselinu za koju je poznato da poseduje antibiotska svojstva. Može u velikoj meri da pomogne u sprečavanju i ublažavanju upale grla, pomažući u ubijanju klica koje uzrokuju samu upalu. Zbog specifičnog ukusa i mirisa, ali i udruženih lekovitih svojstava, jedna od najboljih primena i načina za konzumiranje jabukovog sirćeta  jeste u kombinaciji sa medom.

Đumbir

U našoj zemlji je malo zanemaren, ali se đumbir u svetu naširoko koristi u lečenju gripa i prehlade. Takođe je odličan za lečenje uznemirenog želuca i za mučnine, kao i za smirivanje bolova u mišićima i zglobovima. Možete ga slobodno konzumirati čim se pojave prvi simptomi gripa ili prehlade.

Eukaliptus

Kada se stavi na kožu, eukaliptus ima mnoga antiseptička svojstva. Takođe se često koristi u čajevima i inhalacijama za borbu protiv kašlja. Takođe je odličan sabornik u uništenju gljivica.