PREPORUKA LEKARA: Ove namirnice smanjuju rizik od raka za 80 odsto

Studije dokazuju da su ove namirnice najzdravije i da mogu značajno da smanje rizik od nastanka i najtežih bolesti, poput raka.

Hrana
Pixabay.com

Evo o kojim namirnicama je reč:

Ren 

Vasabi i ren mogu da zaustave nastanak tumora. Kada su naučnici sa Univerziteta u Mičigenu primenjivali ekstrakte oba korena na nekoliko tumora, rezultati su pokazali da se rast ćelija raka umanjio za 70 procenata. Vasabi i ren pripadaju porodici povrća, koje sadrže sumporna jedinjenja koja se identifikuju kao ubice raka.

Pileća džigerica i bobičasto voće

Svakog časa, vaše telo reprodukuje 6 milijardi ćelija, stvarajući kopije vašeg DNK. Ali ukoliko ne konzumirate dovoljno folata – a B vitamin pomaže izgradnji ovih ćelija – vaše telo može da proizvede iregularne ćelije DNK, koje mogu da budu uzrok karcinoma, kaže nutricionista dr En Jelmokas.

– Nezgodno je što se do folata teško dolazi. Najbolji izvor folata se nalazi u pilećoj džigerici, koju nažalost većina ne jede dovoljno. Drugi način da unesete dovoljnu količinu folata jeste da jedete bobičasto voće – ono sadrže i antioksidante, koji pomažu u borbi protiv raka budući da neutrališu slobodne radikale DNK – navodi Jelmokas.

Krompir, šargarepa i dinja

Naučnici iz Nacionalnog centra za tumore utvrdili da ljudi sa visokim unosom karotenoida – pigmenata, koji su nalaze u ovim biljkama, smanjuju rizik za nastanak kancera 6 puta, od onih koji karotenoide manje uzimaju.

Lubenica

Voda je veliki borac protiv ove opake bolesti. Naravno, najviše vode možete pronaći u lubenici, koja sadrži 92 procenta vode, a preostalih 8 procenata čini likopen, sastojak koji štiti vaše srce, prostatu i kožu.

Beli luk i crveno vino

Postoji razlog zašto stanovnici iz zapadne Evrope ređe oboljevaju od raka. Nova istraživanja pokazuju da pojedini sastojci mediteranske ishrane imaju antikancerogena svojstva.

Nedavno objavljena studija koja je objavljena u Journal of the National Cancert Institute pokazala je da su muškarci koji su dnevno jeli više od 10 grama belog luka smanjili rizik od nastanka raka prostate za 50 procenata, u odnosu na one koji su jeli manje od 2 grama belog luka.

Prema studiji sa Centra za tumore u Univerzitetu u Teksasu, crno grožđe sadrži antioksidante koji su takođe značajni u borbi protiv raka prostate.