Preporuka oftalmologa za zdravlje vaših očiju: Evo šta sve TREBA DA ZNATE PRE ODLASKA na pregled

Oči
Foter /helgabj / photo on flickr

Redovna kontrola vida kod oftalmologa (specijaliste za očne bolesti) jeste neizostavni deo sistematskog pregleda. Bez obzira na to da li imate problema sa vidom, ili ih do sada niste zapazili. Naime, postoje brojne bolesti i poremećaji koji mogu zahvatiti oko, a da njihove posledice trenutno ne osećate. Pa tako, dugogodišnji dijabetičari mogu razviti dijabetesnu kataraktu ili retinopatiju.

Osobe koje često imaju glavobolje, a misle da dobro vide, mogu zapravo imati malu dioptriju, koja je uzrok ovog bola, pri čemu ne zapažaju slabljenje vida, jer je podjednako na oba oka. Ljudi koje pate od visokog krvnog pritiska mogu razviti i povišen očni pritisak, koji neće ni primetiti, a on će ubrzano dovesti do oštećenja vida. Dugotrajno gledanje u ekran računara ili mobilnih telefona, pogotovo izbliza, može dovesti do katarakte, pa čak i u dečijem dobu.

Iz ovih, ali i mnogih drugih razloga, pregled vida se savetuje apsolutno svima. I svaku, pa i najmanju promenu u vidnom polju je potrebnoprijaviti na vreme.

Šta obuhvata jedan uobičajen pregled?

Pregled oka

Svaki pregled oka započinje uzimanjem anamneze. Odnosno, očni lekar ispituje pacijenta o njegovim aktuelnim problemima sa vidom, kada su počeli, šta podrazumevaju i od kojih bolesti osoba pati. Zatim nastupa sam pregled, pri kome se najpre određuje dioptrija, tj. oštrina vida, a onda pregledi prednjeg segmenta i očnog dna.

I na kraju, merenje očnog pritiska. Pregled oka se može raditi i nakon širenja zenica, što daje najadekvatniju sliku stanja oka. U zavisnosti od vaših simptoma, pridruženih bolesti i faktora rizika, izgledaće drugačije. Učestalost redovnih pregleda će zavisiti od stanja vaših očiju, godina starosti i prirode problema.

Za pregled nije potrebna nikakva prethodna priprema. Međutim, nakon njegovog završetka, zbog širenja zenica, tokom nekoliko sati, neophodno je nošenje sunčanih naočara, zbog povećane osetljivosti očiju na svetlost. Sam pregled je retko neprijatan, ali je važno da tokom istog sarađujete sa lekarom i slušate njegove smernice, radi adekvatnog izvođenja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u pronalaženju dobrog oftalmologa, možete u svom pretraživaču ukucati termin oftalmoške ordinacije i pretražiti one koje su u vašoj blizini. Takođe, pretragom online portala možete steći uvid i u ocene pomenutih ordinacija.

Kako sprečiti nastanak bolesti oka?

Brojne su mere prevencije bolesti i poremećaja oka. Iako i samo starenje povećava rizik od razvoja očnih bolesti, adekvatnim metodama ih možemo bar odložiti, ako ne i sprečiti.

Ishrana i zdravlje očiju

Pre svega, ističe se važnost adekvatne ishrane. Istraživanja su pokazala da hrana bogata karotenoidima i vitaminom A poboljšava vid. Dovoljan unos tečnosti potpomaže i hidrataciju oka. Konzumacija masne ribe, bogate liposolubilnim vitaminima i omega-3 masnim kiselinama, takođe je od velikog značaja za zdravlje vida.

Zaštita i odmor

Zaštita očiju od plavog svetla je, kao što je poznato, veoma važan faktor za očuvanje zdravlja očiju. To podrazumeva umerenu upotrebu računara i telefona, održavanje dovoljne udaljenosti od ekrana, kao i korišćenje naočara sa zaštitnim staklima. Isto važi i za zaštitu očiju od UV zraka koji potiču od sunca.

Odmaranje očiju je jedan od, naizgled, zanemarljivih faktora, ali ipak jako važnih. Na svakih 20 minuta gledanja u ekran, nužno je 20 sekundi gledati u daljinu, čime opuštate svoje oči, smanjujete njihovu napregnutost i sprečavate potencijalna oštećenja vida.

Za osobe koje nose kontaktna sočiva, odmaranje obuhvata i njihovo skidanje, kad god je to moguće. Sočiva umanjuju dotok kiseonika u rožnjače i povećavaju rizik za infekcije oka.

Smatra se da su boravak u prirodi, opuštanje i dovoljna količina sna od ogromnog značaja, za oči, kao i za čitav organizam. Neretka je pojava tzv. “igranja oka”, kod osoba koje su neispavane, piju previse kafe i rade za računarom.

Promena navika

Prestanak pušenja je ne tako očigledan, ali izrazito značajan element očuvanja vida. Pored toga što utiče na perifernu cirkulaciju, pluća, srce, pankreas i želudac, duvanski dim je izuzetno nepovoljan i za naše oči. Mimo efekata na krvne sudove, pušenje ostavlja posledice i na optički nerv, čime trajno oštećuje vid.

Korekcija krvnog pritiska i kontrola nivoa šećera u krvi omogućavaju očuvanje malih krvnih sudova u mrežnjači oka, čime se čuva i vid.

Na kraju, higijena je logičan i jednostavan savet, a opet vrlo bitan za zdravlje očiju. Potrudite se da redovno održavate higijenu očiju, kako ne bi došli do iritacija i neželjenih komplikacija.