PREPORUKE NA KOJE SMO ZABORAVILI: Ove mere retko ko više poštuje, a mogu da nas ZAŠTITE OD KORONE

Broj novoregistrovanih slučajeva koronavirusa u Srbiji raste, a epidemiolozi ističu da su izvor zaraze okupljanja mladih. Koje mere su u Srbiji obavezne, a na koje preporuke je deo građana zaboravio?

Pixabay,com

Od početka epidemije ukazuje se na mere zaštite od virusa, pre svega na nošenje maski, pranje ruku i održavanje distance.

Zaštitne maske

Nošenje zaštitnih maski obavezno je u javnom prevozu, mada kontrola te mere ne postoji. Prvi epidemiolog Srbije Predrag Kon smatra da je bilo potrebno uvesti sankcije za one koji ne nose maske, ali kaže da taj predlog nije usvojen.

Maske bi trebalo nositi svuda gde nije moguće održavati fizičku distancu, pre svega u zatvorenom prostoru. U mnogim institucijama se takođe traži nošenje maski, tako da bi trebalo uvek da imate jednu sa sobom.

Nije važno da li je hirurška maska, ili platnena, mada Svetska zdravstvena organizacija preporučuje nošenje platnenih, kako bi ostalo dovoljno hirurških maski za medicinske radnike i ugroženo stanovništvo.

Platnena maska treba da bude od materijala koja će sprečiti prodiranje kapljica, ali i omogućiti da se kroz nju lako diše. Najbolje bi bilo da je troslojna, sa mogućnošću da se pere na najmanje 60 stepeni.

Maska treba da pokriva nos i usta, kao i da se pravilno uklanja.

Nemojte da brzate sa pranjem ruku

Preporučuje se često pranje ruku vodom i sapunom od najmanje 20 sekundi.

Ako niste u mogućnosti da operete ruke, bilo bi dobro da sa sobom nosite sredstvo na bazi 70-procentnog alkohola.

Na ovaj način, ubićete viruse koji su mogli da se uhvate na vašim rukama.

Nemojte dodirivati oči, nos ili usta neopranim rukama! Virus tako može da uđe u vaše telo i da vas inficira.

Hirurške rukavice

Nošenje rukavica nije obaveza ali se preporučuje. Međutim, treba znati i kako pravilno da se skinu i odlože. Rukavice ni na koji način ne mogu zameniti pranje ruku.

Fizička distanca

Održavanje fizičke distance je jedna od osnovnih mera koja vas efikasno štiti od virusa, koji se prenosi kapljičnim putem.

Razdaljina od najmanje jednog metra obezbeđuje dovoljno rastojanje od osobe koja se nalazi pored vas, tako da ne možete da udahnete kapljice u slučaju da neko kine ili se zakašlje, ili pak izbaci kapljice dok govori, ističe SZO.

Zbog toga se i preporučuje izbegavanje gužvi i mesta na kojima je veliki broj ljudi, jer je teško održati distancu.

U prodavnicama, javnom prevozu i stajalištima, bankama postoje oznake kako biste mogli da se orijentišete gde da stanete.

Kada u ovim objektima vidite dezobarijeru, nemojte je zaobilaziti. Preporučuje se i izbegavanje bliskih kontakata prilikom pozdravljanja.

Naučite i da kašljete pravilno

Kada kijate i kašljete, treba da zaštitite ljude u svojoj okolini kako ih ne biste zarazili.

Preporučuje se da se iskašljete ili kijate u papirnu maramicu, koju ćete zatim baciti u kantu sa poklopcem, a zatim operite ruke.

Drugi način je da umesto maramice iskoristite savijen lakat kako biste sprečili širenje kaplica.

Kada da se samoizolujete, a kada da se obratite lekaru

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se ostane kod kuće u samoizolaciji čak i kada se osete najmanji simptomi poput kašlja, glavobolje, niske temperature, dok se ne oporavite.

Zamolite nekoga da vas snabde namirnicama. Ako morate da napustite kuću, nosite masku. Ako, međutim, imate visoku temperaturu, kašalj i teško dišete, obratite se lekaru.

Građani Srbije koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od kovida-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja.

U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.loading...