PREPOZNAJTE GA NA VREME: Pojedini delovi kože su pogodniji za razvoj melanoma

Rezultati šestomesečne kliničke studije upozoravaju da maligni melanom koji se razvija na kožnom području iznad vrata ima veću šansu za širenje i izvan kože, u odnosu na onaj koji se razvija ispod vrata.

Mladež
Printscreen/Youtube.com

Studija, čiji rezultati su predstavljeni na 28. Kongresu EADV-a u Madridu, početkom ovog meseca, analizirala je podatke 45 novodijagnstifikovanih pacijenata sa melanomom koji su bili ispitivani u periodu od šest meseci.

Oni su bili podeljeni u dve grupe: sa melanomom iznad vrata i ispod vrata. Istraživači su imali za cilj da otkriju kod kojih tipova melanoma je veća verovatnoća da će metastazirati (širiti se) u pogledu lokacije na telu.

Izvršena je kompjuterska tomografija (CT) kako bi se utvrdilo postojanje i širenje raka, a rezultati su pokazali da od 37 obolelih od melanoma lociranog ispod vrata, nijedan nije imao udaljene metastaze. U ovoj grupi samo je jedan imao patohistološki pozitivne limfne čvorove (2,7 posto). Od osam bolesnika sa melanomima iznad vrata, dva su imala patohistološki pozitivne limfne čvorove i udaljene metastaze (25 odsto).

Iako je znatno više pacijenata imalo melanom ispod vrata u fazi uznapredovale bolesti, nijedan od njih nije imao udaljene metastaze u kojima se melanom proširio na druge udaljene delove tela. Studija je isto tako pokazala da melanom iznad vrata ima veću šansu da se širi izvan kože u odnosu na melanom ispod vrata.

Ne samo da je melanom najopasniji oblik raka kože, već postaje i progresivno češći, posebno u mlađoj populaciji. I dok se druga dva glavna oblika karcinoma kože, karcinom bazalnih ćelija i karcinom pločastih ćelija, retko šire sa spoljašnje površine kože, sposobnost melanoma da metastazira čini ga najsmrtonosnijim zloćudnim oboljenjem kože i tada postaje sve teži za lečenje.

Istraživači navode da je, iako ostaje dug put da se potpuno iskoreni ova vrsta raka ili da pacijenti budu potpuno izlečeni, ovo istraživanje veliki korak napred u pružanju uvida u ovu vrstu raka.

– Veće razumevanje o tim lokacijama može da pomogne u određivanju i upravljanju terapijskim procesima pacijenata – objasnio je vodeći istraživač Mohamed al Abadie.

Koža je najveći organ čoveka i direktno je izložena spoljašnjim uticajima. Da bi se bolje zaštitila, akcenat treba da bude na prevenciji oboljenja. Dobra vest je da se većina karcinoma kože može izbeći prateći smernice lekara, a posebno treba obratiti pažnju na korišćenje krema za sunčanje, šešira i naočara tokom vrelih letnjih dana. Ipak, najvažnije od svega je redovan pregled kože.